Nyhetsartikkel

Løp hurtigere og tren mindre

Jo mer vi trener, jo bedre blir vi, er ikke nødvendigvis sant.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Danske forskere har vist at man med fordel kan trene mindre mengde hvis man vil bli en god løper - og heller legge inn raske drag under treningsøktene.

Mindre trening

I en studie fra Københavns Universitet har forsker Jens Bangsbo og hans forskergruppe funnet ut at utholdenhetsløpere kan løpe fortere både på korte og lange løp ved å redusere treningsmengden og innføre det de kaller hurtighetsutholdenhetstrening. Det består av 6 til 12 nesten maksimale drag på 30-sekunder.

Det betyr at langdistanseløpere som trener mye, kan bli langt raskere også på lengre løp ved å bruke mindre tid på trening. Studien er publisert i det vitenskapelige amerikanske tidsskriftet "Journal of Applied Physiology"1.

Forbedret persen

Målet til Bangsbo og hans kolleger var å undersøke hvor stor effekt mindre, men mer intensiv trening har for løpere på lengre distanser.

Forskerteamet fikk 12 erfarne løpere til å redusere treningsmengden med 25 prosent.

- Utøverne erstattet noen av de lange øktene sine med intervalløkter som bestod av 30 sekunders hurtige drag, sier Bangsbo til NHI.no.

Resultatene kom forholdsvis fort. Etter 6 til 9 uker med slik trening forbedret de gjennomsnittlig løpetid på 10 kilometer med ett minutt- fra vel 37 minutter til 36 minutter. Seks av løperne satte ny personlig rekord på 10 kilometer selv om de hadde løpt og trent regelmessig i flere år.

Mindre kalium i musklene

- En kort forklaring på hvorfor prestasjonsevnen på 10 kilometer ble forbedret, er at utøverne fikk et større antall natrium- og kaliumpumper i musklene og langsommere opphopning av kalium mens de trente, sier Bangsbo.

Han forklarer at hvis man kun løper på landeveien i et monotont tempo i 12 km/t. vil bare deler av musklene være aktive. Setter man derimot opp tempoet til 25 km/t, blir også resten av muskulaturen satt i arbeid. De innlagte spurtene under treningsøkten vil gi en mer effektiv trening

Anbefaler hurtige drag

Bangsbo anbefaler derfor at man en gang i blant løper drag på 30 sekunder med 95 prosent av maksfarten sin hvis man vil forbedre seg på lange turer.

Til det danske tidsskriftet Videnskab.dk, sier Bangsbo: - Vi er overrasket over at denne treningen har så stor en effekt. At man kan forbedre seg med ett minutt etter kun 6-9 uker med denne typen trening, og at seks av løperne plutselig satte personlig rekord, er en overraskende stor effekt.

- Mange mosjonister er veldig interessert i deres egen prestasjonsevne, og dette er gode nyheter til dem. Hvis det er viktig for deg å forbedre tiden din, kan du få stor glede av denne type trening, sier han.

Likevel understreker han at både nybegynnere og mer erfarne løpere kan ha glede av dette.

Ifølge en nyhetsmelding fra forskerne på universitetets hjemmesider, er det vanskelig å oppnå så stor fremgang på så kort tid med noen annen treningsform.

Kilder

Referanser

  1. Bangsbo J, Gunnarsson TP, et.al. Reduced volume and increased training intensity elevate muscle Na+-K+ pump alpha2-subunit expression as well as short- and long-term work capacity in humans.. J Appl Physiol 2009.