Menstruasjonssyklusen kan påvirke trening og energinivå både under menstruasjonen og i resten av syklusen. Dette skyldes hormonelle variasjoner.
Dag 1 av mensen (med blødning) er den dagen vi har lavest nivå av hormonene østrogen og progesteron, noe som kan føre til at man lettere føler seg sliten. De påfølgende dagene øker hormonutskillelsen gradvis.
Selv om du kan føle deg mer sliten når blødningene starter, betyr ikke det at du ikke kan trene. Tvert imot. Under og etter en treningsøkt frigjøres endorfiner og serotonin som kan ha en positiv effekt på humøret og på smerter. Ettersom trening virker stimulerende på tarmen kan det også hjelpe mot oppblåsthet.
Dersom du ønsker å trene, men kjenner at det er for tungt å følge den vanlige treningsrutinen, kan disse dagene være en fin tid til å trene alternativt. Noen opplever for eksempel at det å gå en rolig tur kan bidra til å lindre plagene.
Les også: Motivasjon og tid til trening
Ulike faser kan virke inn på energinivået
I perioden rundt eggløsning er det en økning i østrogen- og testosteronnivåene, mens progesteronnivåene forblir stabile og lave. Denne kombinasjonen har ofte en positiv effekt på velvære, humør, energinivå og evnen til å yte. Mange kvinnelige idrettsutøvere oppgir at de har sine beste treningsøkter i denne delen av syklusen. Perioden mellom eggløsning og menstruasjon kan oppleves som tyngre. Kanskje opplever du å bli raskere sliten, hjertet jobber hardere og kroppstemperaturen øker.
Over halvparten av menstruerende kvinner har smertefull menstruasjon. Hos ti prosent er smertene så ille at de forstyrrer en til tre dager hver eneste måned.
En studie som ble publisert i Journal of Education and Health Promotion fant at kvinner som trente tre dager i uken i minst 30 minutter i en åtte-ukers periode, hadde mindre menstruasjonssmerter enn de som ikke gjorde det. Forfatterne konkluderte med at trening før og i løpet av menstruasjonen kan redusere plagsomme symptomer.