Informasjon

Forsinket muskelømhet etter fysiske belastninger

Etter kraftig og uvant belastning på muskulaturen oppstår en forsinket muskelømhet eller muskelstølhet.

En muskel strekker seg fra et benutspring, over et ledd, og til et benfeste på et annet ben. I begge endene smalner som regel muskelen og går over i en sene. Den midtre delen av muskelen er den egentlige muskelen eller muskelbuken.

Etter kraftig og uvant belastning på muskulaturen oppstår en forsinket muskelømhet eller muskelstølhet. Den er særlig merkbar i muskelbuken eller ved overgangen mellom muskel og sene. Tilstanden oppstår omtrent 12 til 24 timer etter opphør av den fysiske anstrengelsen. Mest uttalte plager oppstår etter intense aktiviteter som medfører sterk utstrekning av muskelen under belastning (for eksempel fraspark under løping, knebøy - lårmuskelen på forsiden strekkes når du bøyer deg ned).

Symptomer

Muskelsårhet og smerter begynner 12 til 24 timer etter treningen og når sin topp etter 24 til 48 timer. Selv om forløpet varierer, kan plagene noen ganger vedvare helt opptil 10 til 14 dager mens de gradvis går tilbake. Muskelen er øm når du tar på selve muskelbuken eller på overgangen mellom muskel og sene.

Muskelømheten øker ved passiv tøyning eller ved en aktiv sammentrekning av den involverte muskelen. Det kan foreligge lokal hevelse og varme i muskelen. Muskelstivhet oppstår som følge av en spontan forkortning av muskelen før smertene setter inn.

Neste side