Intervju

Nina Wavik Ytterstad (56) løper maraton fortere enn de fleste - hvordan er det mulig?

Hun løper opp mot 13 mil i uka under oppkjøring til et maratonløp. Verdensmester Nina Wavik Ytterstad er 56 år og løper maraton på 2 timer og 55 minutt og mila på 38 minutt. Hvordan er det mulig?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Få i verden løper i dag et maraton fortere enn Nina Wavik Ytterstad i sin aldersklasse. I høst ble hun verdensmester på halvmaraton i Malaga. Nylig ble høstens store mål - Chicago Maraton - unnagjort med tiden 2.55 og klasseseier.

Nina Wavik Ytterstad er inne i en hvileperiode – som på ingen måter består av hvile. Men nå skal hun ha en periode med lettere og kortere løpeturer.
Og målet for 2019 er allerede klart.
- Jeg har noe ugjort i 2018-sesongen. Dette vil jeg prøve og rette opp i 2019, sier Ytterstad til NHI.no.

Så når langdistanseløperen nå går inn i sitt 57. år, er målet å løpe enda fortere enn i år.

Startet seint

Ytterstad begynte å løpe systematisk i godt voksen alder. Fremgangen etter fylte 40 år har vært formidabel. Så hvordan i all verden gjør hun det?

- Fram til jeg var 38 år, spilte jeg håndball og drev ikke med kondisjonsidrett. Men jeg la opp som håndballspiller, da det førte med seg for mange skader, forteller Ytterstad.

Dermed startet hun å sykle, gå på ski og løpe. Hun begynte etterhvert å delta i noen mosjonsløp – uten at det førte til de helt store resultatene.
- I mange år trente jeg sammen med Løpelabbets løpegruppe, helt til sportsklubben Vidar ønsket å ha meg med i Holmenkollstafetten, forteller hun.

Da begynte et annet regime, med systematisk og mer intensiv trening.

I 2009 – da Ytterstad var 47 år – nådde hun sitt første store mål: å løpe 10 kilometer under 40 minutter. Det året hun fylte 50, var tida på 10 kilometeren nede på 37 minutter.
Det første maratonet ble gjennomført under NM i Midnight Sun Marathon, Tromsø i 2009.

Ytterstads personlige rekorder er alle satt i 2012:
5 km: 18.50
10 km: 37.27 (Hytteplanmila)
Halvmaraton: 1.20.19 (Den Haag)
Maraton: 2.51.04 (Frankfurt)

Neste side