Nyhetsartikkel

Økt muskelstyrke reduserer risiko for diabetes type 2

Vi vet at for lite fysisk aktivitet kan bidra til økt risiko for å få diabetes type 2. Men hvilken trening kan redusere risikoen?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En forskningsstudie publisert i Mayo Clinic Proceedings1 har undersøkt hvilken type trening som er effektiv for å redusere risikoen for diabetes type 2

Forskerne fant ut at mennesker som har trent styrketrening og opparbeidet seg en moderat muskelstyrke, hadde en betydelig redusert risiko for å utvikle diabetes type 2.

Resultatene viser at deltagerne med en moderat muskelstyrke reduserte risikoen for diabetes type 2 med 32 prosent. Dette ble funnet uavhengig av deltagernes kondisjon. Om deltagerne hadde høyere nivåer av muskelstyrke enn det forskerne definerte som moderat, gjorde det ingen forskjell: Moderat muskelmasse var altså nok til å redusere risikoen betraktelig. 

Les også: Styrketrening og diabetes type 2

Moderat muskelstyrke holder

Forskerne hentet inn data fra over 4600 voksne i alderen 20-100. Ingen hadde diabetes da studien startet. Alle deltakerne skulle gjennomføre både muskelstyrketester og tester på tredemølle i perioden fra 1981 til 2006.  Muskelstyrken ble målt ved bryst- og benpress.

Under oppfølgingsperioden utviklet 4,2 prosent av deltagerne diabetes type 2.

Forskerne korrigerte for ulike forstyrrende faktorer - som alder, kjønn og kroppsvekt. 

De skriver i sin konklusjon at den reduserte risikoen for diabetes type 2 som muskelmasse gir, opptrer uavhengig av andre risikofaktorer for diabetes - som hyppig drikking og røyking, fedme og høyt blodtrykk.

Funksjonell og uavhengig

Angelique Brellenthin er en av forfatterne bak studien. Hun sier i en nyhetsmelding at resultatene av styrketreninga ikke nødvendigvis vises på badevekta, men at det likevel har flere fordeler for helsa. 

- Du kan redusere risikoen for type 2-diabetes selv om du ikke mister kroppsvekt. Og vi vet at om vi opprettholder muskelmasse, hjelper dette oss til å forbli funksjonelle og uavhengige gjennom livet, sier hun.

Kilder

Referanser

  1. Wang Y, Lee D, et.al. Association of Muscular Strength and Incidence of Type 2 Diabetes. Mayo Clinic Proceedings 2019. www.mayoclinicproceedings.org