Nyhetsartikkel

Sko deg for løping på vinterveier

Det er ingen grunn til å droppe løpeturen selv om det er vinterføre ute.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Men skal du løpe fort, er det kanskje best å løpe innendørs, sier Sondre Nordstad Moen (bildet).

- Om vinteren prøver jeg å løpe alle de rolige øktene ute. Jeg liker å trene ute hvis jeg har mulighet til det, sier Sondre Nordstad Moen, en av Norges fremste langdistanseløpere, til NHI.no.

- Det å løpe ute på vinteren i kuldegrader gjør det bare enda bedre å komme inn etterpå. Dessuten blir man sterkere mentalt fordi vi må ut av komfortsonen, sier han.

Vinteren kan være en utfordring for den som liker å løpe ute. Det er heller ikke like lett å motivere seg til løpeturen når det er kaldt og mørkt. Hvis underlaget er snø eller is, kan det føles utrygt og uforutsigbart. På den andre siden kan en løpetur i friskt vintervær være fantastisk, så heldigvis finnes det gode råd.

- Mange som liker å løpe, dropper nok løpeturen fordi de ikke er klar over at det finnes bra utstyr til å mestre underlaget. Det finnes lette sko for vinterføre som gjør at det blir fint å ta en joggetur ute, sier Moen.

Han sier det er slutt på den tiden da vinterskoene var tunge og umotiverende.

- Bli kjent med mulighetene, det finnes utstyr til forskjellig forhold. Det går helt fint å holde seg varm i treningsklær selv om det er kaldt ute.

Sondre Nordstad Moen

Husk at man må tåle å være litt kald i starten av en løpetur, etter hvert blir det varmt og da er det langt mer behagelig å løpe med mindre klær enn mye. Når man står på trappa og det er kaldt, er det lett å ty til en ekstra jakke. Men det blir mer komfortabelt når man er i gang. Løpsopplevelsen blir også best om vinteren hvis du velger færrest mulig plagg. Tynn syntetisk fiber eller ull innerst med en jakke over er oftest nok på en vinterdag.

- Løper man der det ikke er lyst, kan en hodelykt være kjekk å ha. Da er det lettere å se hvor det er is og ujevnt underlag selv om det er mørkt. Dessuten er refleksvest et must på vinteren, sier han og forteller at en refleksvest ment for løping ikke skal være for stor. Mange vester er også vindavvisende og ved plussgrader og oppholdsvær trenger man kanskje bare en mellomlagstrøye i ull eller syntetisk under vesten.

Les mer om løping i høst og vintervær her

Sko deg

Det er ikke sikkert at du trenger pigger under skoene. Er det brøytet med fast og pakket snø, kan vanlige løpesko fungere bra.

- Her er det gummien på skoene som er avgjørende, sier Nordstad Moen.

En myk yttersåle med store flater gir best grep. Er det glatt og isete er det trygt og fordelaktig med pigg. Dette kan være ferdigpiggede sko, brodder, eller du kan pigge et par av de vanlige løpeskoene dine. Hva du velger, kommer litt an på hvor ofte du løper.

Er du ute en gang i blant, kan det hende det holder med brodder utenpå skoene. Dette er et rimelig alternativ.

- Skal du løpe på en hovedvei, men må løpe et stykke på is for å komme deg dit, kan du ta på brodder og ta dem av og løpe med dem i hendene, foreslår Nordstad Moen.

Har du et par eldre joggesko, kan du få satt inn pigger i dem. Det er også rimelig.

- Ellers finnes det veldig gode vintersko med pigg på markedet, med knotter du nesten ikke merker når du løper. Det har skjedd veldig mye med disse skoene de siste fem årene. Nå veier de letteste pigga løpeskoene for herrer 250 gram - disse gir en veldig god løpsfølelse, sier Nordstad Moen.

Han forteller at det heller ikke er problematisk å løpe med disse skoene på partier med rein asfalt.

- Man må ta det med ro når man løper ute på vinterføre, men liker du å løpe et par til tre ganger i uka, anbefaler jeg å teste ut et par vinterpiggsko. Det gjelder både om det er stabilt vinterføre eller holkeføre.

Er det vått og slapsete føre, anbefaler han å bruke en våt-sokk i skoen. Da holder du deg varm til du komme inn igjen.

Neste side