Intervju

Sko deg for løping på vinterveier

Det er ingen grunn til å droppe løpeturen selv om det er vinterføre ute. - Men skal du løpe fort, er det kanskje best å løpe innendørs, sier Sondre Nordstad Moen (bildet) en av Norges fremste langdistanseløpere.

Vinteren kan være en utfordring for den som liker å løpe ute. Det er heller ikke like lett å motivere seg til løpeturen når det er kaldt og mørkt. Hvis underlaget er snø eller is, kan det føles utrygt og uforutsigbart. På den andre siden kan en løpetur i friskt vintervær være fantastisk, så heldigvis finnes det gode råd.

- Mange som liker å løpe, dropper nok løpeturen fordi de ikke er klar over at det finnes bra utstyr til å mestre underlaget. Det finnes lette sko for vinterføre som gjør at det blir fint å ta en joggetur ute, sier Sondre Nordstad Moen til NHI.no.

Han sier det er slutt på den tiden da vinterskoene var tunge og umotiverende.
- Bli kjent med mulighetene, det finnes utstyr til forskjellig forhold. Det går helt fint å holde seg varm i treningsklær selv om det er kaldt ute.

Kaldt i starten

Husk at man må tåle å være litt kald i starten av en løpetur, etter hvert blir det varmt og da er det langt mer behagelig å løpe med mindre klær enn mye. Når man står på trappa og det er kaldt, er det lett å ty til en ekstra jakke. Men det blir mer komfortabelt når man er i gang. Løpsopplevelsen blir også best om vinteren hvis du velger færrest mulig plagg. Tynn syntetisk fiber eller ull innerst med en jakke over er oftest nok på en vinterdag.

- Unngå at det blir en glippe mellom tights eller bukse og sokken ved minusgrader. Kald muskulatur er mer skadeutsatt, spesielt gjelder det de som løper mye, sier Moen.

Løper man der det ikke er lyst, kan en hodelykt være kjekk å ha. Da er det lettere å se hvor det er is og ujevnt underlag selv om det er mørkt. Dessuten er refleksvest et must på vinteren. En refleksvest ment for løping skal ikke være for stor. Mange vester er også vindavvisende og ved plussgrader og oppholdsvær trenger man kanskje bare en mellomlagstrøye i ull eller syntetisk under vesten.

 

Sondre Nordstad Moen

 

Les mer om løping i høst og vintervær her

Neste side