Nyhetsartikkel

Slik bevarer du treningsiveren

Januar er utvilsomt måneden der treningsiveren står sterkest til mange. Men hva skal til for at den skal vare lengre enn akkurat den ene måneden?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utviklingen jeg observerer gjennom ett år på et treningssenter, er at mange som starter i januar, ofte faller inn i kategorien støttemedlemmer før mai måned er ferdig.
En grunn kan være at man går for hardt ut, og lager en treningsplan som blir for ambisiøs til at man får tid til å følge den.

En annen grunn er at man ikke har den fremgangen man forventer, da man gjerne har et litt urealistisk syn på hva som faktisk er mulig å få til.
Man blir skuffet og legger treningen på hylla.

En tredje årsak, og da kanskje den mest vanlige, er livet.
Ikke-planlagte ting som kommer opp og forstyrrer treningen.
Alt fra noe enkelt som foreldremøter på skolen til sykdom.
Påske og mai måned er ofte full av utfordringer.
Alt fra ferie og rød-dager til dugnader og varme vårkvelder.
Disse vil komme, det betyr ikke at du skal slutte å trene, men at planlegging er viktig.
Både for trening og kosthold.

For å unngå at du havner inn under kategorien støttemedlem skal jeg nå gi deg noen gode råd på veien.

Begynn rolig

Full av motivasjon og glede står du der, klar til å gyve løs på så mange treningsøkter som mulig i løpet av din første uke. Det du vil merke er at kroppen ikke nødvendigvis er klar for fem økter med «tren til du kaster opp» intensitet.
Start med to til tre økter i uken med et moderat intensitetsnivå. La kroppen få tid til å bli vant til din nye rutine.

Rutine

Lag en plan for din treningsuke. Skriv inn i kalenderen hvilke dager du skal trene. En plan for selve treningsøkten er også viktig. Skal du ha fremgang over tid må du ha en målrettet plan i forhold til dine mål. «Å bli i bedre form» er fint, men et mål som kan defineres i motstand/tid og måles i en eller annen form gir et bedre utgangspunkt for å se fremgangen.

Treningsplan

En treningsplan satt opp av en personlig trener er gull for deg som ikke helt vet hvor du skal starte. Uten en plan vil du ikke nå dine mål. En personlig trener vil tilpasse din plan i forhold til dine mål, tidsbruk, jobb og alt annet som skjer i din hverdag. Man trenger ingen forkunnskaper for å få hjelp fra en PT. En PT tar utgangspunkt i status per i dag og hjelper deg med treningen din.

Kosthold

Ønsker man å redusere vekten må man se på sitt energiinntak. Alt av trening og aktivitet er kjempebra, men et spesifikt ønske om vektnedgang krever at man kontrollerer kostholdet. Det betyr ikke at man skal slutte å spise, eller ty til pulverbaserte dietter, men at man finner et sunt og håndterbart kosthold tilpasset seg selv og resten av familien. Store planlagte innkjøp en gang i uken er en fin måte å starte på. Da unngår du småhandlingen som ofte er dyrere og skaper større fristelser ved godteridisken. Gjør handlingen etter du har spist et måltid. Er du mett frister det som er usunt mye mindre. Følg anbefalingene fra helsedirektoratet .

Trening skal være gøy

Selvfølgelig blir du sliten og svett av trening, men ingen har sagt den må være kjedelig. En god motivasjonsfaktor er at du gleder deg til trening. At det gir deg noe mer enn god kondisjon og en sterkere kropp er viktig om du skal opprettholde motivasjonen over tid.

Motivasjon

Den må faktisk komme innenifra, et reelt ønske om å gjøre en forandring. Det hjelper ikke at vennen din utfordrer deg til å begynne å trene. Det hjelper, men er ikke nok. Du må ville det selv. Og du må holde ut. Man trenger gjerne syv til åtte uker før man kan kalle trening en ny vane.

Sosialisering

Når man har fått etablert et treningsgrunnlag basert på indre motivasjon, rutiner både i treningsdager og innhold i treningsøktene, riktig kosthold og glede, kan man fylle på med det lille ekstra. Nemlig sosialisering. Er du fortsatt på trening etter åtte uker og du ser at personen ved siden av deg har greid det samme, er det på tide å si hei. Å ha en treningspartner er en flott måte å holde motivasjonen oppe. Dere kan avtale felles økter og kanskje etter hvert felles mål ved treningen. En treningsvenn som drar deg opp av sofaen når dagen er litt grå, kan skape en stor forskjell for deg.

Til slutt vil jeg minne om at dårlige dager vil komme. Det er uunngåelig. Livet skjer. Hva du velger å gjøre med disse dagene er helt opp til deg, men har du fått inn en rutine, samt en treningspartner, er jeg sikker på at du lettere tar det riktige valget.

Skap deg et fantastisk år.

MVh PT Roger Dahl