Nyhetsartikkel

Styrketrening: Øvelser for legger

Styrking av leggmuskler kan forebygge ankelskader, hjelpe deg som skal trene deg opp etter slike skader, og bedre ytelsen hos deg som er idrettsutøver.

Sterke leggmuskler kan forebygge ankelskader og hjelpe til ved bevegelser som er nødvendige for å gå, løpe og hoppe.

Trening av disse musklene kan hjelpe deg i rehabilitering etter skader du allerede har, og det kan forebygge nye skader.

Sterk leggmuskulatur kan også hjelpe deg som er idrettsutøver å yte enda bedre.

Trening av leggmuskulaturen

Løping og gåturer – særlig i oppoverbakker, er utmerket trening for leggene. Det samme gjelder idretter der du løper mye, hopper, eller løper og må endre retning raskt – som for eksempel tennis og fotball, og styrketrening selvsagt.

 Hvor ofte og hvor tungt bør man trene?

Leggmusklene kan du gjerne trene en til to ganger i uken. Du bør trene så tungt at du ikke klarer mer enn 8-12 repetisjoner på rad. Disse repetisjonene kaller vi et sett. Det er vanlig å trene tre til fire sett med 8-12 repetisjoner. Ta en pause på ett minutt eller to mellom hvert sett. Tren en til tre øvelser.

Noen trener alle muskelgruppene på samme dag, mens andre velger å fordele treningen på to eller tre økter. For eksempel bryst og skuldre en dag, rygg og triceps en dag, og lår og biceps en dag.

Flere øvelser

Dersom du ønsker å ha flere øvelser å velge mellom, kan du ta en titt på vår oversikt over styrkeøvelser. Den finner du her.

Styrkeøvelser for leggene:

Sittende tåhev:

Stående tåhev:

 

Kroppsvektøvelser:

Stå ved en vegg slik at du har mulighet til å støtte deg. Beina skal være i hoftebreddes avstand. Reis deg på tå og senk hælen sakte mot gulvet. Gjenta.

For å gjøre øvelsen tyngre kan du stå på et trappetrinn slik at du kommer lenger ned med hælen. En annen variant som gjør øvelsen tyngre er å stå på en fot og trene en fot om gangen.