Informasjon

Derfor bør du sykle til jobben

Hvorfor bør du sette fra deg bilen og heller sykle til og fra jobben? Forsker Ernst A. Hansen ved Norges idrettshøgskole gir deg svarene.

- Å sykle til jobben er et godt sted å starte for å bedre folkehelsa. Det er flere grunner til det, sier postdoktor Ernst A. Hansen ved Norges idrettshøgskole til Nhi.no.

  • Å sykle er en god fysisk aktivitet, og fysisk aktivitet trenger alle. Sykling styrker musklene og bedrer kondisjonen. Den viktigste motivasjonsfaktoren for enkelte er at de sparer tid.
  • Å slå sammen transport og mosjon er tidseffektivt i hverdagen, kanskje særlig for barnefamilier. Hvis du sykler til og fra jobben, står det igjen mer av dagen til andre ting.
  • Å sykle er bra for miljøet. Dette kan være en motivasjon i seg selv. Mange mennesker ønsker å tenke miljø og mener det er lurt å la bilen stå.

Les også: Er sykling noe for deg?

Bryt barrieren!

- Husk at du trenger ikke sykle hver dag. To dager i uka kan være nok til at du sparer verdifull tid, sier Hansen, som jobber ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved idrettshøgskolen i Oslo. Den årlige aksjonen ”Sykle til jobben” er i full gang og pågår fram til 30. juni. Aksjonen har i år nesten 40 prosent flere deltakere enn i 2008.

- Likevel må enkelte bryte en barriere hvis de skal begynne å sykle til jobben. Men det viser seg at når man først har brutt mønsteret, latt bilen stå og tatt fram sykkelen, er det mange som ser fordelen av å sykle i stedet for å kjøre, sier Hansen.

Men en slik barriere kan være vanskelig å bryte.

- Det har noe med at vi er kontrollert av våre vaner. Vi liker å gjenkjenne det vi gjør, det er trygt og føles best uansett om det er lurt eller ikke, sier han og mener at i forhold til fysisk aktivitet og helse er dette en utfordring. - Vi trenger ikke bevege oss for å leve livene våre. Samfunnsutviklingen har ført oss i denne retningen og dette er en utfordring vi må løse.

Neste side