Nyhetsartikkel

Varierte intervaller som får deg i form

Enten du foretrekker å gjennomføre intervalltrening innendørs på mølle eller utendørs, harde intervaller eller enkle intervallkonsept – her er fem varianter med intervalltrening som vil forbedre den fysiske formen din uansett nivå.

Temaside om Korona

I denne artikkelen skal vi se på ulike varianter av intervaller for løping som kanskje kan gjøre øktene litt mindre monotone og kjedelige. Det er viktig å variere treningen, og legge opp til økter du faktisk orker å gjennomføre. Det er fort gjort å havne i «4x4-fella» - uten at det nødvendigvis er feil. Intervalltrening kan være så mye mer enn det. Og fordelene med intervalltrening er godt dokumentert.

Først noen grunnregler:

  • Husk å tilpasse øktene etter form. Dersom du er i god form så trenger du lengre tid med høy intensitet enn hvis du er utrent.
  • For helt utrente så er det god forskning som viser at ett drag på fire minutter to ganger i uka har god effekt.
  • For trente personer (drevet med løpetrening kontinuerlig i ett år) så har vi en tommelfingerregel som sier at dragene helst bør akkumulere til 12 minutter totalt. Eksempelvis: 4x4 intervaller utgjør totalt 16 minutter med høy intensitet.
  • Hvis man bruker pulsklokke så definerer vi høy puls med alt fra 85 prosent til 100 prosent av makspuls. Makspuls er det maksimale antall slag hjertet ditt klarer å slå på ett minutt. Et estimat av din makspuls kan du finne her.
  • Disse øktene kan fint gjøres ute eller inne på tredemølle, men hvis du velger å trene ute så er det lurt å sko seg etter forholdene.
  • Bruk disse øktene som en mal og tilpass varigheten etter ditt utgangspunkt og fysiske kapasitet.
Neste side