Nyhetsartikkel

Varierte intervaller som får deg i form

Enten du foretrekker å gjennomføre intervalltrening innendørs på mølle eller utendørs, harde intervaller eller enkle intervallkonsept – her er fem varianter med intervalltrening som vil forbedre den fysiske formen din uansett nivå.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I denne artikkelen skal vi se på ulike varianter av intervaller for løping som kanskje kan gjøre øktene litt mindre monotone og kjedelige. Det er viktig å variere treningen, og legge opp til økter du faktisk orker å gjennomføre. Det er fort gjort å havne i «4x4-fella» - uten at det nødvendigvis er feil. Intervalltrening kan være så mye mer enn det. Og fordelene med intervalltrening er godt dokumentert.

Først noen grunnregler:

  • Husk å tilpasse øktene etter form. Dersom du er i god form så trenger du lengre tid med høy intensitet enn hvis du er utrent.
  • For helt utrente så er det god forskning som viser at ett drag på fire minutter to ganger i uka har god effekt.
  • For trente personer (drevet med løpetrening kontinuerlig i ett år) så har vi en tommelfingerregel som sier at dragene helst bør akkumulere til 12 minutter totalt. Eksempelvis: 4x4 intervaller utgjør totalt 16 minutter med høy intensitet.
  • Hvis man bruker pulsklokke så definerer vi høy puls med alt fra 85 prosent til 100 prosent av makspuls. Makspuls er det maksimale antall slag hjertet ditt klarer å slå på ett minutt. Et estimat av din makspuls kan du finne her.
  • Disse øktene kan fint gjøres ute eller inne på tredemølle, men hvis du velger å trene ute så er det lurt å sko seg etter forholdene.
  • Bruk disse øktene som en mal og tilpass varigheten etter ditt utgangspunkt og fysiske kapasitet.
Neste side