Nyhetsartikkel

Yoga mot lave ryggsmerter

Yoga kan være like effektivt som fysioterapi for å behandle lave ryggsmerter.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En randomisert kontrollert studie publisert i tidsskriftet Annals of Internal Medicine har funnet ut at yoga er like effektivt som fysioterapi for å behandle lave ryggsmerter. Forskerne konkluderer også med at dette er en rimelig behandlingsform, som reduserer smerte, gir bedre funksjon og senker medisinbruken.

Yoga og ryggsmerter

320 voksne mennesker med kroniske leddsmerter var inkludert i studien. De ble tilfeldig inndelt i tre grupper. Den ene gruppen trente yoga i 12 uker, den andre hadde regelmessige besøke hos fysioterapeut, mens den tredje gruppen fikk pedagogisk tilrettelagt informasjon om det å håndtere kroniske leddsmerter.

58961-2-yoga.jpg
Yogapraksisen som er undersøkt i studien, er yoga designet for kroniske leddsmerter.

Behandlingsfasen varte i 12 uker, deretter kom en vedlikeholdsfase på 40 uker. I løpet av vedlikeholdsfasen fikk yoga-deltagerne utdelt yogaklasser eller hjemmeøvelser tilfeldig. I fysioterapigruppen ble deltagerne tildelt fysioterapitimer og hjemmeøkter tilfeldig.  

Les også: Yoga- noe for deg?

Yoga - et godt alternativ

Resultatene viste altså at de som var i yogaklassen, hadde like god forbedring som de som fikk individuell fysioterapibehandling med tanke på funksjon og smerte.

Det var flere deltagerne i både yoga- og fysioterapigruppen som avsluttet medisinbruken sammenlignet den tredje gruppen: Når forskerne så på de 12 ukene undersøkelsen varte, hadde 75 prosent av pasientene i utdanningsgruppen brukt smertemedisin sist uke, sammenlignet med 55 prosent i yogagruppen og 54 prosent i fysioterapigruppa.

Les også: Yoga mot hjertesykom

Forbedringer i yoga- og fysioterapi-gruppene ble opprettholdt i ett år, uavhengig av om pasientene drev med yoga, vedlikehold med fysioterapi eller bare hjemmepraksis.

Forfatterne konkluderte altså med at et strukturert yoga-program for pasienter med kroniske ryggsmerter kan være et rimelig alternativ til fysioterapi. Med tanke på tilgjengelighet og kostnader, er det også et godt alternativ.

Les også: Yoga og beinhelse

AdobeStock_10184316.jpg

Cochrane-gjennomgang

Også en Cochrane-gjennomgang konkluderte tidligere i år med at yoga kan redusere symptomene på ryggsmerter på kort sikt. Men at det trengs flere studier for å undersøke den langsiktige virkningen.

Les mer om dette her

 

Kilder

Referanser

  1. Wise J. Yoga may improve symptoms of lower back pain, says Cochrane review. BMJ 2017. doi.org
  2. Saper R, Lemaster C, et.al. Yoga, Physical Therapy, or Education for Chronic Low Back Pain: A Randomized Noninferiority Trial . Annals of Internal Medicine 2017.