Intervju

Høy- og lavdose trening for pasienter med kneartrose

Er en høy treningsdose bedre en lavere treningsdose for pasienter med kneartrose? Les også om forslag til treningsprogram ved kneartrose.

I en studie publisert i Annals of Internal Medicine1 har forskere undersøkt om en høy treningsdose er vesentlig bedre enn en lav dose.

Det er forskere fra Karolinske Institutet og Høgskolen i Dalarna og Region Dalarna i Sverige og NTNU i Trondheim som har gjort studien.

- Det er i dag svært gode vitenskapelige bevis på at aktive, dynamiske øvelser og fysisk aktivitet generelt som behandling for smertefulle knær, er en effektiv behandling og bør være et førstevalg, sier Tom Arild Torstensen til NHI.no.

Han er fysioterapeut og forsker ved Karolinska Instituttet – og førsteforfatter av studien – som er en såkalt "superiority-studie". Det betyr at forskerne tar utgangspunkt i at høydose er bedre enn lavdose, altså at høydose er bedre (superior) til lavdose ved kneartrose.

- Det er ingen enighet om hvilken treningsdose som gir best effekt. Derfor ønsket vi å evaluere om høydose var superior til lavdose, sier han.

Lenger ned i artikkelen kan du finne råd fra forskerne om trening ved kneartrose.

Tom Arild Torstensen.png
Tom Arild Torstensen erfysioterapeut og forsker ved Karolinska Instituttet.

Artrose i kneet

Artrose i kneleddet er slitasjeforandringer i leddbrusk eller bein i kneleddet som gjør at overflatene i leddet ikke lenger er glatte og symmetriske. Dette kaltes tidligere slitasjegikt.

Hovedsymptomet er gradvis økende, belastningsavhengige smerter i kneet. Mange plages av kortvarig stivhet i kneleddet etter at å ha sittet i ro eller etter søvn. Omtrent hver tredje voksne person har tegn på kneleddsartrose på røntgen, men bare hver tiende voksen har typiske symptomer.

Forskerne bak studien rekrutterte 189 personer med kneartrose i Sverige og Norge til en randomisert, kontrollert studie for å vurdere om høydosetrening har bedre effekt enn lavdosetrening.

Forskjellen mellom gruppene handlet blant annet om antall øvelser: Høy dose bestod av 11 øvelser, lav dose 5 øvelser. Antall sett av hver øvelse var 3 ved høy dose og 2 ved lav dose. Antall repetisjoner var 30 ved høy dose og 10 ved lav dose. Mens tidsbruken var 70-90 minutter ved høy dose og 20-30 minutter ved lav dose.

For å måle og evaluere resultatene svarte deltakerne på spørsmål om blant annet smerter, livskvalitet og knefunksjon annenhver uke under intervensjonen. Seks og tolv uker etter avsluttet behandling måtte de fylle ut skjemaet på nytt.

Neste side