Nyhetsartikkel

Å gå tur kan redusere smerte og forsinke skade ved artrose i knærne

Personer med artrose (slitasjegikt) i knærne som gikk tur for å holde seg aktive, hadde 40 prosent lavere sannsynlighet for hyppige knesmerter enn de som ikke gikk tur.

I tillegg til at turgåing reduserte smertene, forsinket det skaden i leddet.

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet Arthritis & Rheumatology i juni 202212.

Deltagerne var 1200 personer over 50 år som hadde kneleddsartrose, som er den vanligste formen for artrose. Deltagerne oppga selv hvor ofte de gikk på tur og hvor lange turer de gikk. Forskerne klassifiserte 73 prosent av deltagerne som turgåere.

 

Bremset utviklingen

De som gikk for å holde seg i form, hadde 40 prosent lavere sannsynlighet for hyppige knesmerter.

Røntgenbilder ble også brukt for å vurdere utviklingen og alvorlighetsgraden av artrose i knærne. De som gikk tur, hadde mindre sannsynlighet for redusert leddspalte, som er et mål på artrose.

Funnene antyder at regelmessige spaserturer ikke bare kan begrense smerte i forbindelse med tilstanden, men også bremse utviklingen av artrose i knærne.

Les også: Artrose i kne og hofte - kan du trene like mye?

Særlig nyttig tidlig i forløpet

- Funnene er særlig nyttige for de som har fått påvist artrose i kneleddet, men ikke har smerter i knærne hver dag. Studien støtter muligheten for at det å gå tur kan bidra til å forsinke daglige knesmerter, sier Gracie Hsiao-Wei Lo i en pressemelding. Lo er hovedforfatter av studien.

Turgåing kan også bremse forverringen av skaden inne i leddet.

Det finnes ingen kur mot artrose. Selv om det finnes tilgjengelig behandling, fokuserer disse i hovedsak på å lindre smerte og bedre bevegeligheten ved hjelp av medisiner og fysioterapi.

- Personer som har blitt diagnostisert med kneartrose, bør holde seg i form ved å gå, særlig hvis de ikke har daglige knesmerter, sier Lo.

Les også: Trening ved artrose/slitasjegikt

En rekke helsefordeler

Hun påpeker at det også kan være en fordel å gå for de som allerede har daglige knesmerter, særlig dersom man er rammet at den typen gikt som gjør knærne buede.

Å gå har flere helsefordeler - uansett om man er rammet av artrose eller ikke. Det er bra for hjertehelsen, det kan redusere risikoen for fedme, diabetes type 2, og noen typer kreft. Dessuten er det gratis og gir minimalt med bivirkninger - til forskjell fra medisiner.      

Les også: Turgåing som trening

Kilder

Referanser

  1. Lo GHW, Vinod S, Richard MJ, et al.. Association Between Walking for Exercise and Symptomatic and Structural Progression in Individuals with Knee Osteoarthritis: Data from the Osteoarthritis Initiative Cohort. Arthritis & Rheumatology 2022. onlinelibrary.wiley.com
  2. Baylor College of Medicine: Walking towards healthier knees www.bcm.edu