Nyhetsartikkel

- Du må orke å kjempe for det

Ann Cathrin Lübbe vant gull i dressurridning i Paralympics i 2016. Bak gullet ligger mange år med trening -og en kategorisk avfeining av negativitet. - Det jeg ikke kan gjøre noe med, det kaster jeg i søppelbøtta, sier Lübbe.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den 13. september 2016 vant Ann Cathrin Lübbe gull i dressurridning under Paralympics i Brasil. 45-åringen vant gullet på hesten Donatello. Dette var Lübbes tredje Paralympics-gull i karrieren, og hennes åttende medalje totalt etter lekene i 2000, 2004, 2008, og 2016. Lübbe har vært på landslaget i Para-dressur siden 1997, og hun begynte å ri som seksåring.

- Men da var det sporadisk ridning av ponnier, og bare morsomt, sier Lübbe.

Barneleddgikt

Hun husker godt hvorfor hun begynte å ri.

- Det var for å irritere søsteren min. Hun begynte å ri, derfor begynte jeg også å ri - bare for å være plagsom. Hun sluttet ganske fort, men jeg fortsatte, og fra 10-11 års alderen begynte jeg å ri mer fast, sier Lübbe.

11 år gammel fikk hun barneleddgikt. Barneleddgikt er en kronisk sykdom som forårsaker betennelse i ett eller flere ledd, og hvor sykdommen starter før fylte 16 år. I Norge oppdages barneleddgikt hos omtrent 140 barn hvert år. Her kan du lese mer om barneleddgikt.

- Det skjedde fra den ene dagen til den andre. Jeg hadde spilt håndball, og våknet med en verkende finger og en hoven ankel. Det ble tatt blodprøver hos legen, og svaret kom fort - dette var barneleddgikt. Egentlig var det ok at ting skjedde så fort. Det førte til at jeg kom raskt i gang med behandlingen, sier Lübbe.

Den gangen var anbefalingen fra legene å slutte med aktiviteter og sitte mest mulig stille.

- Håndballen sluttet jeg med da jeg ikke kunne løpe mer. Beskjeden var egentlig å velge bort alt, men jeg trosset det rådet og fortsatte å ri. Det skulle de ikke få ta fra meg. I dag er jeg veldig glad for at jeg tok det valget. Det er nok derfor jeg er så velfungerende som jeg tross alt er, sier Lübbe.

Les også: Ridning - er det god trening?

Neste side