Intervju

Eilo -pustesykdom

Maria Altmann Haraldsvik var topptrent svømmer, men fikk plutselige pusteproblemer under en konkurranse. Det som legene først trodde var astma, var den mindre kjente pustesykdommen EILO.

Maria Altmann Haraldsvik var en talentfull og aktiv svømmer på høyt nivå. Hun har mange NM-gull og har hatt flere juniorrekorder.

Men da hun var 16 år, skjedde noe som fort kunne satt en stopper for hele karrieren. Under et svømmestevne fikk hun pusteproblemer. Hun klarte ikke å puste som hun ville. Ingen skjønte hva det var, men kanskje var det fordi hun konkurrerte mens hun var litt forkjøla? Eller kunne det være astma?

Dette var starten på en lang reise med pusteproblemer for den talentfulle svømmeren fra Tromsø - som til slutt skulle ende i diagnosen EILO.

Pustevansker ved hard fysisk aktivitet

EILO er en forkortelse for exercise-induced laryngeal obstruction. Direkte oversatt til norsk betyr det anstrengelsesutløst forsnevring eller tranghet i strupen. Den som lider av EILO, får akutte pustevansker under harde fysiske anstrengelser. Det blir plutselig unormalt tungt å trekke inn nok luft, og man opplever åndenød og må stanse aktiviteten.

Tilstanden er vanligere enn man tidligere har trodd. I svenske og danske studier har man funnet at så mange som 5-7 prosent i aldersgruppen 14-24 år plages med EILO.

Symptomene er ifølge pasientinformasjonen til NHI.no typiske ved at man, under fysisk aktivitet med høyt pustevolum, plutselig får åndenød med pipende pust, og ofte samtidig ubehag og kanskje smerte i struperegionen.

Slik var det også for Altmann Haraldsvik: Hun følte det snørte seg sammen i halsen. Det var en følelse av at pusten stoppet opp på sin vei ned til lungene.

Neste side