Intervju

Fysisk aktivitet og kronisk nyresykdom

Regelmessig trening er positivt for pasienter med kronisk nyresykdom. - Vær forsiktig med å starte styrketrening for hardt og brutalt. Utover det, kan denne pasientgruppa trene som resten av befolkningen, sier overlege og forsker Toralf Melsom ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kronisk nyresykdom er et stort helseproblem i verden.

Alvorlige følger av sykdommen er tap av nyrefunksjon og utvikling av hjerte- og karsykdom.

- Fysisk aktivitet har en positiv effekt for alle - også de som har kronisk nyresvikt, sier Toralf Melsom.

Skal rense blodet

Melsom forteller at kronisk nyresykdom er definert som nedsatt filtrasjon i nyrene - at nyrefiltrasjonen er nedsatt under et visst nivå, og/eller andre tegn på nyreskade. Det betyr at nyrenes evne til å filtrere ut stoffer og dermed rense blodet blir redusert.

Tegn på nyreskade kan være at man har proteiner i urinen. Om nedsatt filtrasjon eller proteiner i urinen har vart i over tre måneder, har man kronisk nyresykdom.

- Hvem er mest utsatt for dette?

- De eldste er mest utsatt. Alder er den viktigste risikofaktoren, fordi nyrefunksjonen taper seg med økende alder. I tillegg er det flere livsstilsfaktorer som øker risikoen – som diabetes, høyt blodtrykk og fedme. Røyking er også en risikofaktorer, forteller Melsom.

Men sykdommen kan ramme i alle aldre:
Blant annet kan glomerulonefritt (samlebetegnelsen på en rekke ulike betennelsessykdommer i nyrene), cyster i nyrene eller andre medfødte tilstander, ramme alle.

Neste side