Nyhetsartikkel

Hard trening kan bremse kreft

En dansk studie utført på mennesker viser at trening kan hemme kreft i å spre seg. Det er stigningen i adrenalin som er årsaken til denne effekten, sier forsker Pernille Højman.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er godt kjent at trening er nyttig for kreftpasienter. Denne studien fra Danmark, som er publisert i tidsskriftet Cancer Research i september i år, viser hvorfor.

- Vår studie viser at adrenalinstigning under trening direkte kan regulere en signalvei (som blir kalt Hippo-signalvei), og som er ansvarlig for dannelse av nye organer og svulster, sier Pernille Højman (bildet), ph.d. og gruppeleder for Aktiv Sundhed som ligger under Rigshospitalet i Danmark, til NHI.no.

Pernille Højman.jpg
Pernille Højman, forsker ved Aktiv Sundhed i Danmark.

Adrenalinet vil derfor nedsette kreftcellenes evne til å spre seg. 

Trening og kreft

Forskerne studerte sammenhengen mellom trening og kreft blant 20 kvinner som var under behandling med kjemoterapi for tidlige stadier av brystkreft.

- De 20 kvinnene deltok i et standardtilbud som vi kaller Kropp og Kreft, sier Højman.

- Det er et 6 ukers forløp med tre ukentlige treninger. Hver trening består av 15 minutter med gruppeoppvarming, 5-6 øvelser med styrketrening i apparater, og til slutt 25-30 minutter med sykkelspinning. Deretter er det uttøying og avspenning, forklarer Højman.

Ifølge forskerne må treningen være av en viss intensitet.

- Treningen skal være så hard at den gir en stigning i blodets konsentrasjon av adrenalin. Det skjer når man trener ved en intensitet der pulsen stiger og man blir kortpustet. Vi snakker derfor ikke om "all-out-trening", men trening som gir godt med svette på pannen. Vår studie viste også at kvinner i aktiv kjemoterapibehandling var i god stand til å trene med denne intensiteten, sier hun.  

Les også: Kan trening påvirke kreftsvulsten?

Dyrket brystkreftceller

I studien ble det tatt blodprøver fra de 20 kvinnene: én før og én etter treningsøktene. 

Forskerne undersøkte blodprøvenes innhold av blant annet adrenalin og dyrket deretter brystkreftceller i dem. 

Etter noen dager overførte forskerne kreftcellene til mus. Her viste resultatene store forskjeller i utviklingen av kreft blant musene:

90 prosent av musene som fikk brystkreftceller som var dyrket i blodprøver før trening, utviklet kreft. Mens 45 prosent av musene som fikk brystkreftceller fra blodprøver etter trening, fikk kreft.

Højman forklarer at trening også kan gjøre sykdommen lettere å behandle:

- Andre studier har vist at trening også øker blodgjennomstrømningen i kreftsvulster. Trening gir derfor en bedre fordeling av kjemoterapien.

Les også: Kreft og fysisk aktivitet

Gjelder alle kreftformer

- Ikke alle kan trene hardt og intensivt. Vil lett trening også kunne ha en effekt?

- Det er viktig å poengtere at treningsintensitet er et relativt begrep, som kommer an på den enkeltes fysiske forutsetning. For en svekket kreftpasient, vil det å komme seg ut av sengen være en fysisk anstrengelse med stigning i adrenalinnivåer. Man kan derfor oppnå disse effektene hos alle, sier Højman.

58813-2-joggesko.jpg

- Ser du for deg at kreftpasienter vil kunne få en sprøyte med adrenalin og få samme effekt?

- Nei, adrenalin er et helt grunnleggende hormon, som regulerer en lang rekke essensielle fysiologiske prosesser i kroppen. Det vil derfor være veldig vanskelig å administrere adrenalin sikkert og forsvarlig.

- Dere studerte brystkreftrammede kvinner. Vil den positive effekten trening har også gjelde andre kreftformer?

- Våre studier viser at beskyttelse skjer gjennom en regulering av Hippo-signalering. Denne signalveien er feilreguleret ved en lang rekke krefttyper. Derfor tenker vi at samme beskyttende mekanisme også vil være gjeldende for andre kreftdiagnoser.

Les også: Aktive eldre lever lengre

Psykisk effekt

59049-2-mindfulness.jpg

Højman mener også at den psykologiske siden ved trening hos kreftpasienter er svært viktig.

- Der er gjort mange treningsstudier med kreftpasienter, og den generelle erfaringen fra disse studiene er at pasientene er glade for å delta på trening, og at det gir dem økt livskvalitet og forbedret enpowerment (gjør folk i stand til å øke sin kontroll over egen helsetilstand og til å forbedre egen helse). Jeg tenker derfor at den psykologiske siden av å delta i trening har like stor betydning som de direkte effektene på svulstvekst og spredning, sier hun.

 

Kilder

Referanser

  1. Dethlefsen C, Hansen L, et.al. Exercise-Induced Catecholamines Activate the Hippo Tumor Suppressor Pathway to Reduce Risks of Breast Cancer Development. Canser Reserach 2017. DOI:10.1158/0008-5472.CAN-16-3125 DOI
  2. Kristian Sjøgren, Dansk forskning: Derfor kan motion bremse kræft, Videnskab.dk