Nyhetsartikkel

Intervalltrening og styrketrening hos personer med kronisk hjertesvikt

Hos personer med hjertesvikt ser det ut til at en kombinasjon av intervalltrening og styrketrening er best for å bedre hjerte- og lungehelsen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette i følge en metaanalyse og systematisk gjennomgang som ble publisert i tidsskriftet Brazilian Journal of Physical Therapy i april 20191.

Fra før av er det funnet at en kombinasjon av intervalltrening og styrketrening har vist interessante resultater hos personer med hjertesvikt.

Dette ønsket forfatterne av analysene å se nærmere på. Treningsprogram med en kombinasjonen av intervalltrening og styrketrening ble sammenlignet med intervalltrening alene, eller med grupper som ikke deltok i treningsopplegg. Alle deltagerne var personer med kronisk hjertesvikt.

Les også: Trening etter hjerteinfarkt

Mer effektiv økning i kondisjon

Forskerne inkluderte ni randomiserte kontrollerte studier, og en kontrollert studie som ikke var randomisert.

Les også: Hva er randomiserte, kontrollerte studier?

Seks studier sammenlinget kombinert styrke- og intervalltrening med intervalltrening alene, og seks studier sammenlignet kombinert trening og ingen trening.

Forskerne fant at kombinasjonen av intervalltrening og styrketrening ga en mer effektiv økning i hjerte- og lungehelse hos personer med hjertefeil, enn intervalltrening alene, eller ingen trening.

De skriver videre at det er behov for flere studier for å øke kunnskapen om å kombinere disse to treningsformene hos personer med kronisk hjertesvikt. 

Intervalltrening og hjertehelse

Forskningsgruppen CERG ved NTNU i Trondheim studerer effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsrelaterte sykdommer. Viktige funn i forskningen til CERG2 har vist at aerob intervalltrening er en av treningsformene som gir best uttelling for hjertehelsen. Forskerne har blant annet funnet at litt høyintensitetstrening hos personer med hjerteinfarkt, hadde større virkning enn lengre tid brukt på lav- eller middelintensitetstrening. De skriver på sine sider at 4x4 intervalltrening kan forbedre det maksimale oksygenopptaket (et mål på kondisjon) effektivt både på kort og lengre sikt. Dette er viktig, fordi kondisjon har vist seg å være en god prediktor for fremtidig hjertehelse.

Les også: Intervalltrening

For den som har hjertesvikt eller annen hjertesykdom, er det viktig å søke råd hos lege før man begynner med et treningsopplegg.

 

Referanser

  1. Jesus IC, et al.. Effect of combined interval training on the cardiorespiratory fitness in heart failure patients: a systematic review and meta-analysis. Brazilian Journal of Physical Therapy 2019. doi:10.1016/j.bjpt.2019.04.001 DOI
  2. Wisløff U, Coombes JS, Rognmo Ø. . CrossTalk proposal: High intensity interval training does have a role in risk reduction or treatment of disease.. J. Physiol 2015; 593 (24): 5215-5217. www.ncbi.nlm.nih.gov