Informasjon

Forholdsregler ved trening for eldre med diabetes

Ha som mål å bruke 1000 kalorier i uken når du trener.

Dersom du skal slanke deg, bør målet være å forbruke dobbelt så mye.

Når du trener styrke, bør du bruke mindre motstand og ikke altfor tunge vekter. Vektene bør være så tunge at du klarer 15 til 20 repetisjoner. Fokuser på å utføre øvelsene korrekt og på å puste riktig mens du trener. Riktig pusteteknikk er viktig. Pust godt ut og inn. Unngå å presse sammen munnen slik at trykket i mellomørene og brystet øker, da det hos noen kan gi svimmelhet.

Diskuter med legen først

Før du begynner med et nytt treningsprogram, eller eventuelt å trene i det hele tatt, bør du diskutere dette med legen din. Dette er for å vurdere om det er behov for ekstra forsiktighet på grunn av skader på hjertekarsystemet, nervesystmet, nyresystemet, synet - og om det er risiko for diabetiske komplikasjoner.

Voldsom eller for tung styrketrening kan hos noen få forårsake ugunstige forandringer i blodsukkeret. Dette gjelder spesielt for pasienter som tar insulin eller blodsukkernedsettende tabletter.

Pass på føttene

De som har diabetes og samtidige øyenbunnsforandringer og nerveskader kan ha redusert treningskapasitet.

Nerveskader i bena (perifer nevropati) kan være forbundet med balanse- og gangproblemer. Vurder å begrense de vektbærende treningsøvelsene og pass på at du får den fotpleien du trenger.

Ved skader på det autonome nervesystemet (som styrer hjerte, lunger, fordøyelseskanalen etc.) bør du følge med på pulsen og eventuelt få noen til å sjekke blodtrykket under trening og blodsukkeret etter trening.

Dersom blodsukkeret ditt er dårlig regulert og svært høyt, medfører det at du tisser mye. I forbindelse med intensiv trening kan det øke sjansen for at du blir uttørret og får dårlig varmeregulering.

Vil du vite mer?