Informasjon

Treningsråd ved fedme og overvekt

Trening sammen med et sunt kosthold er den beste måten å gå ned i vekt på. Om du ikke går ned i vekt, så gir treningen deg likevel flere helsefordeler enn om du lar være å trene.

Fokuser på daglige aktiviteter der du bruker de store muskelgruppene og øk det totale energiforbruket ditt - også gjennom å sørge for flere aktiviteter av alle slag i hverdagen. Dette kan være fra å gå til butikken istedenfor å kjøre, rake plenen, hoppe av bussen en holdeplass før du skal av, spille fotball med barn og barnebarn og andre hverdagsaktiviteter der du må bruke kroppen og bevege deg. For å gå ned i vekt bør du i tillegg trene i 45 til 60 minutter i fem til syv dager i uken. I begynnelsen bør du trene med en intensitet som tilsvarer 40 til 60 prosent av maksimalt oksygenopptak.

Økt intensitet gir høyere forbrenning

Pass på at du øker både lengden på treningsøktene og antallet treningsøkter etter hvert som formen blir bedre. Når du er i bra nok form til å trene med en intensitet på 50 til 75 prosent av maksimalt oksygenopptak, vil du forbrenne kalorier enda raskere. Men et treningsprogram med høy intensitet er ikke nødvendig dersom du trives bedre med å trene mer moderat, for eksempel ved å gå, og dersom slik trening gjør det lettere for deg å klare å holde på de faste treningsvanene.

Varier aktivitetene

For å forebygge belastningsskader og skader i skjelettet bør varigheten og intensiteten av kondisjonstreningen være det samme som, eller litt mindre, enn det som anbefales til andre grupper. Det kan også være lurt å satse på aktiviteter som ikke er vektbærende når du begynner å trene. Eksempler på trening som ikke er vektbærende, er svømming, vanngymnastikk eller sykling på ergometersykkel. Eventuelt kan du også være flink til å veksle mellom ulike aktiviteter for å belaste skjelettet minst mulig.

Noen kan oppleve at ikke alle typer treningsutstyr eller apparater passer. På tredemøller er det en øvre grense for hvor tung brukeren kan være, mens sykkelseter eller setet på roapparater kan være for små. Trening i vann eller det å gå tur kan da være alternativer. Dersom styrketreningsapparatene ikke passer, kan du heller fokusere på å gjøre øvelser med frivekter.

Sørg for nok drikke

Fete og overvektige har økt risiko for å få høy kroppstemperatur når de trener. Derfor er det viktig at du får i deg nok drikke (vann) i løpet av og etter treningsøktene. Sørg også for at du bruker treningsklær som er behagelige å trene i, og som ikke blir for varme.

Vil du vite mer?