Nyhetsartikkel

Fjellvandring - noe for deg?

- Høsten på fjellet er helt spesiell, sier Rune Haug, erfaren fjellvandrer og klatrer. Men fjellet stiller også noen krav. I denne artikkelen deler Haug sine turtips.

- Når man skriver september i fjellet, er det tydelig at naturen byr seg på høst. Lyset senkes på ettermiddagen og om natta, temperature synker, blad og gress påvirkes. Og fargene kommer, sier Rune Haug (bildet under). 

Haug en erfaren fjellvandrer og klatrer og driver Jotunheimen Arrangement AS. Han har loset utallige fjellglade mennesker trygt gjennom fjellheimen.

- Det fineste med høsten er fargene. Høsten er den årstiden som virkelig leverer på fjellet, det er inspirerende å være ute og bare se, sier han. 

40871-2-fjellvandring-2.jpg

Fjellet for alle

Drømmer du om å knyte på deg fjellskoene og begi deg fjellet i vold?

- Å gå i fjellet er fin trening både rent fysisk, og ikke minst mentalt. Kroppen produserer endorfiner ved fysisk aktivitet - kroppens eget morfin. Kanskje merker du at du blir litt gladere av å være ute på fjelltur, sier Haug.

Han mener det er opplevelsen av turen som er viktig, ikke hvor hard eller lang den er. Å tenne bål og nyte stillheten er for noen nok. Kanskje blir det en naturlig progresjon i lengde og vanskelighetsgrad etterhvert, sier han.

Og du trenger så absolutt ikke være noen villmarkens sønn eller datter for å legge turen til fjells. Går du en dagstur eller mellom hytter langs merka stier, klarer du deg med kun noen små kilo i sekken.

Haug mener det er enormt mye folkehelse i å ta turen til fjells, men råder til å begynne forsiktig - finn din måte å like fjellet på. Og så er det bare å kjøre på.

Fjellet er for alle, men stiller også noen krav.

 

Fjellet 2.jpg
Neste side