Svømming er en såkalt ikke-vektbærende treningsform. Du bruker musklene dine uten at det belaster leddene på samme måte som løping og endel andre idretter gjør. Men riktig teknikk er viktig for å få best mulig effekt av treningsøkten.
Svømming er ypperlig trening av kondisjon/utholdenhet, og styrke. Alle de store muskelgruppene involveres når du svømmer. Kjernemuskulatur, rygg, bryst, armer, skuldre, rumpe, lår og legger - alle disse muskelgruppene er involvert.
Svømming kan også være stressreduserende og mentalt avslappende. Det kan bedre fleksibilitet, koordinasjon, balanse og holdning. Du trenger heller ikke å investere i dyrt utstyr. Alt du trenger er en badedrakt eller en badebukse. I tillegg er det noen plasser påbud om å ha på badehette. Svømming kan være en effektiv treningsform dersom du ønsker å forbrenne fett. En gjennomsnittlig svømmer forbruker cirka 600 kalorier per time ved svømming.
Beskytter ikke mot beinskjørhet
Det er også trygg og flott trening for gravide, men som med annen trening vil du merke at det blir tyngre og du blir raskere sliten jo større magen blir. Senk da farten noe. Gravide blir anbefalt å trene med 60-70 prosent av den intensiteten de vanligvis trener med. Er du gravid, bør du unngå boblebad, badstue og bad i veldig kaldt eller varmt vann.
Ettersom svømming er en ikke-vektbærende aktivitet, oppnår du ikke noen ekstra beskyttelse mot beinskjørhet. Med andre ord kan det være nyttig å variere treningen med andre aktiviteter.
Selv om svømming er en treningsform med lav risiko, er det viktig å øve opp riktig teknikk. Dårlig teknikk kan gi skader og føre til at du ikke får den fremgangen du vil ha. Å plaske vilt rundt i vannet og ha som mål å få til flest mulig svømmetak, vil ikke nødvendigvis føre til at du forflytter deg raskere, men det vil slite deg ut fortere.