Intervju

Slik kan du bruke trampolina som trening

Å bruke trampoline i treninga er godt for hele kroppen, og det styrker spesielt muskulatur i rygg, mage og ben. Det utfordrer også både utholdenhet, balanse og koordinasjon.

Har du en trampoline stående i hagen? Da har du også store treningsmuligheter.  Å hoppe på trampolina gir både kondisjon, styrke, balanse og stabilitet.

Kristian Dahl er sertifisert trampolineinstruktør, har jobbet som personlig trener og jobber nå med rehabilitering i helsevesenet.

Les også: Trampolinehopping - god trening for alle

I denne artikkelen guider han oss gjennom måter å bruke trampolina til trening. Øvelsene er satt sammen av trampolineeksperten selv. 

Vi starter med sikkerheten: 

  1. Pass på at glidelåsen i sikkerhetsnettet er lukket
  2. Start alltid på midten av trampolinen
  3. Hopp en om gangen

Oppvarming

Dahl understreker betydningen av en god oppvarming: Oppvarmingsøvelser vil ikke bare redusere risikoen for skader, men også gjøre det mulig å utfordre seg mer effektivt. Følgende øvelser tøyer viktige store muskelgrupper. Hold hver tøyning i 20 – 30 sekunder: 

  • Tøyning av nakke: Tøy musklene i nakken ved å senke haken mot brystet, rull hodet fra side til side. Halvsirkler foran gir en god strekk.
  • Store armsirkler:  Langsomme, store armsirkler tøyer musklene i skulderregionen. Roter armene både forover og bakover.
  • Tøyning av siden: Strekk den ene armen over hodet, la den andre armen henge langs siden. Len deg sakte til siden, hold tøyningen og len deg så til motsatt side. Stå i bredbent stilling med føttene en skulderbredde fra hverandre og knærne bøyd for å opprettholde god stabilitet. Forsøk å unngå å lene kroppen bak eller frem.
  • Tøyning av fremside lår: For å tøye musklene på fremsiden av bena, løfter du hælen opp bak, tar tak i foten og drar hælen opp mot setet. For å øke intensiteten i øvelsen kan det være lurt å skyve hoften litt ekstra frem.
  • Tøyning av bakside kne og legg: Tøyer musklene på baksiden av bena. Len armene mot for eksempel rammen på trampolinen, plasser den ene foten foran den andre. Len deg fremover og press hælen mot bakken. Begge føttene skal vende fremover.
Neste side