Intervju

Tai chi (Taiji)

Taiji (Tai chi) er en gammel kinesisk kampkunst som i dag først og fremst blir trent av hensyn til helsen. Men hva slags trening er egentlig Taiji, og hvorfor blir det anbefalt som et forebyggende tiltak mot fall, og for å redusere muskelsmerter?

For å få svar på dette, og for å lære mer om treningsformen, har NHI.no tatt kontakt med Frode Strand Karlsen og Tina Maria Lambert ved Trondheim Taiji-senter.

Strand Karlsen og Lambert har trent aktivt taiji i henholdsvis 15 år og 10 år, og begge har undervist i Taiji i flere år. De har reist og trent mye i andre deler av verden - deriblant med lange treningsopphold ved et kinesisk taiji-senter. Hovedparten av utdanningen har de likevel fått av Pamela Hiley ved Norsk Taiji Senter i Oslo.

Balanserer kropp og sinn

taiji2.jpg
Tina Maria Lambert og Frode Strand Karlsen trener og instruerer i taiji ved Trondheim Taiji-senter. Foto: Jørgen Kvam

- Taiji handler om å balansere kropp og sinn. Hele treningsformen kalles egentlig Taijiquan. Taiji er filosofien som ligger i grunnen, og Quan er selve praksisen, sier Lambert.

Selve treningen består av rolige, myke bevegelser som blir utført i en lang, koordinert seanse. Hovedprinsippet er at mykhet er sterkere enn hardhet. Bevegelsene flyter sammen uten pauser, noe som får det til å se ut som en langsom, grasiøs dans. Meditasjon og pusteøvelser er også viktige bestanddeler av treningen. Målet er ikke å forbrenne flest mulig kalorier eller å øke hjertefrekvensen.

- Noen kaller det meditasjon i bevegelse, eller medisin i bevegelse, men det er en kinesisk kampkunst som oppsto for 700-800 år siden. Taiji har utviklet seg til en treningsform som vi i dag først og fremst trener for helsens skyld. Med taiji trener du koordinasjon, balanse og kroppsbevegelse. Det skal balansere kroppsbevissthet med mental bevissthet, sier Strand Karlsen.

Les også: Tai Chi kan lindre ved fibromyalgi

Neste side