Nyhetsartikkel

Vektløfting

Det har blitt konkurrert i vektløfting helt siden antikkens olympiske leker. I dag er vektløfting også viktige støtteøvelser i mange idretter - særlig for dem som vil øke eksplosivitet og styrke.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Norges Vektløfterforbund (NVF) har det vært konkurrert i løfting av tunge steinvekter siden antikkens olympiske leker. Det første uoffisielle verdensmesterskapet for amatører ble arrangert på Cafè Monoco i London 28. mars i 1891. Det første offisielle verdensmesterskapet ble arrangert i Tallinn i Estland i 1922.

- Vektløfting har alltid vært en del av den moderne Olympiaden. En gang i tiden begynte det med enhåndsløft, så gikk de over til å løfte med stang. I Norge har vektløfting vært en organisert idrett siden 1950-tallet, sier Eskil Forås. Han er fysiolog, har selv trent for Trondheim Atletklubb siden 1980-tallet, og har jobbet for Olympiatoppen som fagperson og trener innen styrke- og vekttrening.

De viktigste fysiske kvalitetene ved vektløfting er spenst, hurtighet, smidighet og styrke.

Forskjellen på vektløfting og styrkeløft

Hva er forskjellen på (olympisk) vektløfting og styrkeløft?

- Det er ulike øvelser. I vektløfting gjør vi øvelsene rykk og støt. Ved begge disse løftene starter øvelsen med stangen på gulvet, og den skal over hodet. I rykk skal den rett opp over hodet i en sammenhengende bevegelse, ved støt skal den fra gulvet til brystet, og så over hodet. Dette er hurtige, eksplosive øvelser. I styrkeløft stilles det ingen krav til hurtighet. Du løfter en mye større vekt over hodet dersom du gjør det eksplosivt, sier Forås.

Neste side