Informasjon

Bekkenøvelser ved ryggplager

Det er viktig å gjenkjenne bevegelsen i bekkenet for at du skal klare å holde ryggen i en midtposisjon under daglig aktivitet, slik som når du sitter på en kontorstol eller du skal bøye deg for å plukke opp en gjenstand fra bakken.

Nøytral ryggstilling - hvorfor og hvordan?

I mellom hver enkelt ryggvirvel har vi små puter, mellomvirvelskiver, som skiller de benete ryggvirvlene fra hverandre.

Mellomvirvelskive
Mellomvirvelskive


Disse putene er laget for å absorbere trykket vi utsetter ryggen vår for. De er fylt med en geleaktig masse og omgitt av et bindevev som sørger for at mellomvirvelskiven bevares inntakt. Gjennom livet utsettes disse mellomvirvelskivene for slitasje, såkalte degenerative forandringer. En rekke faktorer disponerer for slike forandringer, som skader, ugunstige belastninger på ryggen, økende alder. Slitasjeforandringer øker risikoen for at mellomvirvelskiven kan revne, få en rift i den omgivende bindevevskapselen. Når denne skaden oppstår, presser geléliknende masse seg ut av puten. Den mister sin fjærende evne og synker noe sammen, og utbuktningen på puten innebærer en risiko for at nærliggende nerverøtter kan komme i klem. Dette er hva som skjer når du får et prolaps.

Væske fra mellomvirvelskiven trykker mot nerven
Væske fra mellomvirvelskiven trykker mot nerven


For å unngå det ugunstige trykket mot ryggskivene så er det fordelaktig å ha ryggen i det vi kaller en nøytral ryggstilling. Denne stillingen er preget av posisjonen i bekkenet vårt. Bekkenet kan vippes både frem og tilbake. Den nøytrale stillingen er et midtpunkt mellom disse. For å forstå dette bedre så skal vi først se nærmere på bekkenbevegelsene, samt instruere i noen bekkenøvelser.

Neste side