Informasjon

Kjernestabilitet - en introduksjon

Kjernestabilisering kan være et vanskelig konsept å forstå samt utføre. Vi har laget flere artikler som forklarer hvorfor nettopp denne form for trening er gunstig for enkelte med ryggplager.

Så mange som 90 prosent av befolkningen vil på et tidspunkt i livet oppleve ryggsmerte, og 40 prosent av disse vil senere få tilbakefall med de samme plagene. Dette er en stor frustrasjon for mange, og noen går i lengre perioder uten å bli bra. I disse dokumentene omtales trening av de musklene som stabiliserer ryggen vår, de såkalte kjernestabiliserende musklene.

Disse musklene har en direkte innvirkning på ryggsøylen vår. Trening og styrking av disse musklene kan ha en positiv effekt på eventuelle ryggplager.

Om ryggsmerte og trening

Det finnes flere årsaker til at ryggplager oppstår. Og de beste øvelsene er de øvelsene som er tilpasset den plagen du har. Kjernestabilitetsprinsippet tar utgangspunkt i at 'stabiliteten' i ryggen din ikke er optimal. Dette betyr at de viktige musklene som passer på ryggens posisjon, ikke sender de nødvendige signalene for å forhindre ugunstig bevegelser. Det kan være et problem for mange med ryggvondt, men det gjelder ikke alle.

Vi anbefaler at du prøver disse øvelsene og er kritisk til hvilken effekt dette har for deg. Hvis du opplever smerte ved å løfte det ene benet mens du ligger i en ryggliggende posisjon, så kan du bruke dette som en test. Hvis du føler mindre ubehag eller smerte når du gjør samme bevegelse mens du strammer kjernemuskulaturen, så kan dette være et gunstig program for deg.

Om du blir verre av øvelsene, eller at du etter en tid finner ut at de ikke har effekt, skal du ikke fortsette med øvelsene.

Om kjernestabilitets artiklene

Kjernestabilisering kan være et vanskelig konsept å forstå samt utføre. På grunn av dette så har vi laget flere artikler som forklarer hvorfor nettopp denne form for trening er gunstig for enkelte med ryggplager.

Disse artiklene er basert på forskjellige forskningsstudier. Vår anbefaling er at du leser igjennom disse artiklene først slik at du har en bedre forståelse om hva som er hensikten med denne treningen.

Relaterte artikler