Video

Gallestein

Forekomsten av gallesten øker med alder fra ca 5% blant 20-30-åringer og til ca 40% blant 60-70-åringer. Bare en liten andel av disse har symptomgivende sykdom. De fleste stenene er så små at de skylles ut av galleveiene uten å gi plager.

Gallestener dannes i galleblæren, som er et lite pæreliknende organ lokalisert på høyre side i magen under leveren. Galleblæren er forbundet med leveren og tarmen via små kanaler og den større gallegangen. Galleblæren fungerer som en lagringstank for galle, som produseres av leveren. Galle er en enzymholdig væske, eller fordøyelsessaft, som bidrar til å bryte ned mat som er rik på fett. Når vi spiser fet mat, skilles galle ut av galleblæren og renner via gallegangen ut i tolvfingertarmen for å hjelpe til med fordøyelsen.

Galle er sammensatt av en kombinasjon av elementer som vann, kolesterol, fett, gallesalter og bilirubin. Hvis denne blandingen forrykkes, for eksempel ved at den inneholder for mye kolesterol, dannes det krystaller som hardner i galleblæren. Hvis krystallene, eller gallestenene, fortsetter å vokse, kan pasienten oppleve ekstrem smerte i forbindelse med at stenene passerer gjennom de trange gallegangene på sin vei ned til tarmen.

Symptomer på gallesten kan være en vedvarende og kraftig smerte i øvre del av magen, kvalme og brekninger. Legebehandling er nødvendig for å behandle symptomgivende gallestensykdom.

Vil du vite mer?