Video

Prostatakreft

Prostata er en del av mannens indre kjønnsorganer. Det er en liten, rund kjertel som ligger foran endetarmen og like under urinblæren. Prostatakjertelens hovedfunksjon er å sprøyte væske ut i urinrøret i forbindelse med sæduttømningen.

Under sæduttømningen, ejakulasjonen, strømmer sædceller, spermier, fra testiklene gjennom et rør som kalles vas deferens. Vas deferens passerer bak urinblæren og går inn i prostatakjertelen. Idet spermiene passerer gjennom prostatakjertelen, blandes de med væske fra sædblærene (seminalvesiklene), prostata og de såkalte bulbouretrale kjertlene. Denne blandingen av væsker utgjør sæden eller ejakulatet, og den passerer gjennom urinrøret og ut av kroppen via penis.

Prostatakreft oppstår som små knuter eller klumper på overflaten av prostata, noe legen kan kjenne hos enkelte pasienter ved å undersøke med en finger opp i endetarmen. Det er mange måter å behandle prostatakreft på. I de fleste tilfeller behøver ikke prostata å fjernes hvis kreftsykdommen oppdages tidlig. Dersom fjerning av prostatakjertelen er nødvendig, øker risikoen for senere ereksjonsproblemer (vansker med å holde penis stiv, erektil dysfunksjon) på grunn av skader på nervene som ligger nær prostata.

Hos menn med symptomer fra urinveiene er det vanlig at legen undersøker prostatakjertelen med en finger via endetarmen, og det måles PSA i blodet – en indikator på prostatakreft.

Vil du vite mer?