Annonse fra 

 Annonsørartikkel

Hva er årsaken til hårtap hos kvinner?

Kroppen vår er i konstant endring, og hårtap er et av tegnene på akkurat det. Hårtap kan skje plutselig eller gradvis, og det har sjelden en enkeltstående forklaring. Årsakene kan være mange og varierende, noe som gjør at det ofte kan føles frustrerende.

Håret vårt har en konstant naturlig syklus, og man mister normalt hår hver eneste dag. Denne syklusen kan deles inn i tre faser.

Hårets tre faser

Først er det den anagene fasen, en vekstfase som varer mellom tre og åtte år. Deretter går hårene inn i den katagene fasen, som er overgangsfasen. I denne fasen stopper veksten av hårstråene, og roten begynner å bevege seg mot overflaten av hodebunnen.

Etter at overgangsfasen er avsluttet, går hårstråene inn i hvilefasen, som kalles den telogene fasen. Under denne fasen, som varer i cirka 100 dager, vil hårstråene falle ut. Deretter begynner en ny fase.

Når denne syklusen kommer i ubalanse, vil man plutselig kunne miste store deler hår på kort tid, som for eksempel etter graviditet (når ammehår oppstår) eller ved alvorlig sykdom. Dette kan føles frustrerende og gi en psykisk påkjenning for mange.

Kvinnelig type hårtap

Den vanligste årsaken til hårtap hos kvinner er kvinnelig type hårtap – også kalt androgenetisk alopeci. Dette kan ramme hvem som helst, og vil i de fleste tilfeller føre til tap av hår midt på skallen eller rundt midten av hodet. For noen kan det også bety hårtap på sidene av hodet.

I noen tilfeller kan hårtapet starte allerede etter puberteten, og så mange som 40 prosent vil oppleve denne typen hårtap når de runder 70 år.

Hårtap forårsaket av stress

Både fysisk og psykisk stress kan føre til store endringer i kroppen. En av disse er hårtap. Hårtap forårsaket av stress kalles for telogen effluvium, og dette er den nest vanligste årsaken til hårtap hos kvinner. Dette kan bunne i flere ulike livsstilsendringer, hormonforstyrrelser eller alvorlige sykdommer.

Telogen effluvium kan innebære et generelt hårtap på flere deler av kroppen, og man kan miste så mange som 300 hårstrå per dag. Heldigvis kan mange oppleve at hårveksten kommer tilbake igjen ved tilfriskning.

Hårtap fra fødsel og amming

Noen kvinner opplever telogen effluvium etter fødsel. En av de vanligste årsakene til dette er de store hormonforandringene i kroppen. Noen opplever kun litt hårtap, mens andre opplever at større klumper med hår faller ut samtidig.

Årsaken til såkalt ammehår er at kroppens høye nivåer av østrogen under graviditeten fører til en forlengelse av vekst- og overgangsfasen. Når graviditeten så er over, kan den telogene fasen komme brått og fort – og slik føre til et plutselig stort hårtap.

 

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.