Nyhetsartikkel

Småbarn, babyer og kulde

Når er det så kaldt at småbarn og babyer bør holdes inne?

Små barn mister kroppstemperaturen lettere enn voksne, og de er derfor mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling. Årsaken til at de lettere mister kroppstemperaturen, er at de har en stor fordampningsoverflate i forhold til volum, umodent kontrollorgan for temperaturregulering og redusert varmeproduksjon.

Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er for kaldt å ta med de minste barna ut. Mange angir - 10 grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut, men både luftfuktighet og vindforhold spiller inn. Ved mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn - 10, selv om gradestokken angir at det er varmere ute.

Denne anbefalingen gjelder særlig de minste barna, som heller ikke bør sove utendørs i vogn dersom det er kaldere enn minus ti grader.

Kjenn på barnet, og se på barnet

Dersom du tar med barnet ut og er usikker på om det er for kaldt, er det viktig å følge med på barnet og kjenne etter om hun er passelig varm. Virker hun i tillegg blid og fornøyd, er det et godt tegn.

Husk også at det er kaldere nærmere bakken. Er det kaldt og dårlig vær, kan det være kaldt og ubehagelig for de som sitter i pulk eller på et akebrett, selv om en voksen som er i bevegelse ikke synes det er for kaldt.

Mange barn får tørr hud om vinteren. Bruk da gjerne en fet krem i ansiktet. Kremen bør smøres på i god tid før barnet skal ut, gjerne en halvtime før, slik at eventuelt vann i kremen får tid til å fordampe.

Velg riktig klær

Det anbefales å kle barna i flere tynne lag, gjerne med ull innerst og vindtette klær ytterst. Unngå bomullsplagg innerst. Barn bør kles i et lag mer med klær enn en voksen ville brukt ved samme værforhold. Husk også gode, varme vintersko med nok plass til føttene, og lue, buff, votter og hals. Bleiebarn må ha tørr bleie.

Tenk også over hvordan huden påvirkes av temperatursvingningene, og at du kanskje også bør endre litt på innerutinene. Om vinteren er sjansen større for å få plager med tørr hud. Av den grunn anbefales det å begrense badingen av de minste til to til tre ganger i uken.

Pass på at det ikke blir for varmt

I noen tilfeller kan kulden føre til at vi kler for mye på barna. For noen år siden sendte amerikanske National Institutes of Health ut en pressemelding hvor de informerte om at antall tilfeller med plutselig spedbarnsdød økte i vintermånedene. Ekspertene tror at årsaken til økningen kan være at mange barn sover med for mye klær, puter og dyner, og at de blir overopphetet. Sjekk temperaturen i soverommet, og sjekk - også her - barnet ved å kjenne i nakken til barnet. Kjennes det varmt og klamt, kaldt, eller passelig ut?

Nedkjøling og frostskader

Nedkjøling (hypotermi) oppstår når barnets kroppstemperatur faller under 35 grader. Dette oppstår raskere hos barn enn hos voksne. Typiske tegn er at barnet skjelver, blir slapt eller apatisk, klumsete (mister koordinasjonsevnen), talen kan bli slørete, og i alvorlige tilfeller vil kroppstemperaturen synke. Ta straks kontakt med lege dersom du mistenker at barnet ditt er alvorlig nedkjølt.

Andre tegn du skal være på vakt for når du er ute med barnet, er om det får frostroser (hvite flekker) i kinnene eller virker utilpass. Hendene, føttene, nesen og ørene er mest utsatt for forfrysning. La ikke barnet være ute i kulden dersom det ikke er i aktivitet. Blir det sittende passivt i kulden, er sjansen større for frostskader og forfrysning. Legg bare ut på korte turer i kaldt vær, og ikke ta med barnet ut hvis det er lenge siden det har spist.

Les mer om førstehjelp ved forfrysning, og forebygging av slike skader i dette dokumentet: Forfrysning

Kilder

Referanser

  1. Helsedirektoratet: Barns miljø og sikkerhet, seks måneder til to år www.helsedirektoratet.no
  2. American Academy of Pediatrics: Extreme Temperatures: Heat and Cold nhi.no
  3. HealthyChildren.Org: Tips to Keep Kids Warm All Winter www.healthychildren.org