Informasjon

Endringer i kroppen under graviditet av betydning for fysisk aktivitet

Når du er gravid, går kroppen igjennom mange endringer, blant annet i muskelskjelettapparatet, livmoren, hjerte- og sirkulasjon, ernæringsbehov, åndedrett og temperaturregulering. Her kan du lese mer om hvordan disse endringene kan påvirke treningsøktene:

Muskelskjelettapparatet

Anatomiske og fysiologiske endringer i svangerskapet kan påvirke muskelskjelettapparatet både i hvile og under fysiske anstrengelser. Den mest åpenbare endringen er vektøkning. Den økte vekten kan føre til sterk økning i belastningen på ledd som hofter og knær, for eksempel i forbindelse med løping. Slike belastningen kan medføre ubehag i normale ledd og øke skaden hos personer med tidligere leddskader. Forskyvning av tyngdepunktet gjør at gravide blir mer svaie i ryggen, noe som øker risikoen for forbigående ryggplager.

Det er ikke vitenskapelig vist at økt vekt i svangerskapet skader leddene. Det er heller ikke vist at andre graviditetsendringer fører til muskelskjelettskader i forbindelse med fysisk aktivitet i svangerskapet. Ved ubehag fra bevegeapparatet bør imidlertid gravide kvinner som trener, eller er svært fysisk aktive, diskutere dette med legen sin.

Neste side