Informasjon

Svangerskapsforgiftning

Hva er svangerskapsforgiftning, hva forårsaker tilstanden og hvordan er forløpet?

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Hva er svangerskapsforgiftning?

Svangerskapsforgiftning eller preeklampsi er en tilstand der den gravide, på grunn av sykdom i morkaken, får forhøyet blodtrykk og proteiner i urinen. Ofte ses i tillegg hevelse (vann) i bena, og noen kan ha forstyrrelser i blodlevringen.

Svangerskapsforgiftning kan gi symptomer fra de fleste av kroppens organer, men den gravide kan også være helt uten plager - særlig tidlig i forløpet. De vanligste plagene er hodepine, øyesymptomer, kvalme eller magesmerter. Ødemer (hevelser) er ikke alltid til stede.

Svangerskapsforgiftning oppstår etter uke 20 i svangerskapet, og med økende hyppighet frem mot nedkomst. Preeklampsi kan utvikle seg til eklampsi (hos rundt en av hundre) som kjennetegnes av hodepine, uro, synsforstyrrelser, irritabilitet, søvnighet og sparsom vannlating. Når kramper opptrer, har den gravide eklampsi.

Svangerskapsforgiftning opptrer ved omtrent tre prosent av alle svangerskap. Årlig registreres kun rundt 30 tilfeller av eklampsi i Norge - det vil si rundt en prosent av de med svangerskapsforgiftning utvikler eklampsi. Svangerskapsforgiftning er vanligere hos førstegangsgravide enn blant kvinner som har født før. Har du hatt svangerskapsforgiftning i tidligere svangerskap, er risikoen for å få det i senere svangerskap økt.