Informasjon

Åreknuter i svangerskapet

Mange kvinner utvikler åreknuter i svangerskapet. Åreknutene oppstår i venene, de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet.

Hva er åreknuter i svangerskapet?

Åreknuter er utvidelser og utposinger av vener i bena som blir synlige gjennom huden der de ofte buler ut mot hudoverflaten. De ses som krøllete, blåfiolette eller mørkfargede vener i leggene. Noen kvinner får også åreknuter rundt endetarmen, som jo er hemoroider, og de kan få åreknuter rundt kjønnsåpningen og på kjønnsleppene (åreknuter i vulva).

De fleste gravide kvinner får ingen åreknuter, eller de merker ikke noe ubehag fra åreknutene. Noen kan imidlertid oppleve brenning og verking, og de kan føle seg tunge i beina. Dette gjelder særlig kvinner som er i stående arbeid over lange perioder av arbeidsdagen.

Hemoroider kan være både smertefulle og de kan blø. Åreknuter i vulva gir vanligvis lite ubehag utover det kosmetiske, men noen opplever sviende smerter som gjerne forverres utover dagen. Hos noen få kan plagene være betydelige. Vulvaåreknuter kan forårsake noe blødning under fødselen hvis skjedeåpningen må klippes og gjøres videre (episiotomi).

Åreknuter er uansett hvor de befinner seg, ingen farlig tilstand.

Animasjon av åreknuter

Årsaker

Mange av de kvinnene som utvikler åreknuter under svangerskapet, har hatt åreknuter før de ble gravide. Svangerskapet vil gjerne forverre tilstanden fordi den gravide livmoren trykker på hovedblodårene som fører blodet fra bena og opp til hjertet. Dette medfører økt trykk inne i blodårene (venene) i bena, rundt endetarmen og i vulva. I tillegg fordobles blodmengden under svangerskapet, noe som ytterligere bidrar til å øke trykket i venene. Stigende verdier av kjønnshormonet progesteron gjør at blodåreveggene til venene i bena gir etter, noe som øker risikoen for å utvikle åreknuter.

Kvinner som har andre familiemedlemmer med åreknuter, har større risiko for å få åreknuter enn dem som ikke har en familiær belastning. Andre risikofaktorer inkluderer:

  • Flerlingesvangerskap - dette øker trykket mot blodårene i bukhulen og dermed blodårene i bena, rundt endetarmen og i vulva
  • Overvekt eller stor vektøkning i svangerskapet
  • Ståing eller sitting over lengre perioder enn hva som kan anses som normalt

Behandling

Det er litt usikkert i hvilken grad du kan forhindre utvikling av åreknuter i svangerskapet. Men du kan treffe tiltak som begrenser alvorlighetsgraden av åreknutene i svangerskapet. Her følger noen enkle råd for å behandle og begrense utviklingen av åreknuter:

  • Pass på vekta! Unngå å legge på deg altfor mye. Høy vekt øker risikoen for at åreknuter oppstår
  • Mosjoner regelmessig. Det bedrer sirkulasjonen og nedsetter risikoen for oppdemming av blod i venene dine
  • Alltid når du har mulighet til det, plasser bena dine høyt. Det er viktig enten du arbeider ved skrivebordet, slapper av i en stol, eller når du ligger om natta. Du oppnår dermed at trykket i venene minskes
  • Unngå å stå eller sitte i ro for lenge. Ta hyppige pauser for å strekke og bevege på bena når du sitter eller står og arbeider. Det nedsetter trykket i venene og stimulerer sirkulasjonen. Vift med tærne regelmessig og bøy musklene - det bedrer også blodomløpet i bena
  • Anskaff kompresjonsstrømper. Det vil både redusere utbulingen av venene og motvirke hovne bein. Strømpene bør trekkes på før du setter bena ut av sengen om morgenen, da blir effekten størst. Ha strømpene på gjennom hele dagen. Det skal ikke underslås at strømpene kan føles ukomfortable, og at de er tykke og varme i varmt vær, men dette er utvilsomt den beste måten å unngå forverring av åreknutene på

Prognose

For de fleste blir åreknutene langt mindre fremtredende tre til fire måneder etter at svangerskapet er over. Noen opplever imidlertid at åreknutene fortsatt er der. Åreknutene gir vanligvis lite ubehag, men de kan oppleves kosmetisk skjemmende. Selv om risikoen for blodproppdannelse er litt større hos dem med versus dem uten åreknuter, så er risikoen liten for at det skal dannes blodpropper i åreknutene. I noen tilfeller kan det oppstå en årebetennelse i de overflatiske venene i bena, men heller ikke dette regnes som noen alvorlig tilstand.

Dersom du opplever åreknutene som et problem etter at svangerskap og barseltid er over, bør du ta det opp med fastlegen din. Sammen kan dere vurdere behovet for eventuell kirurgi og henvisning til kirurg. Hvis du overveier operasjon, bør du sannsynligvis vente til etter at du er ferdig med å føde barn, ellers kan det lett oppstå nye åreknuter under senere svangerskap - og du er like langt.

I vår hovedartikkel om åreknuter kan du lese mer om mulige behandlingsmetoder.

Vil du vite mer?