Kjøttallergi - alfa-gal syndromet
Alfa-gal-allergi, kjøttallergi, er en ny tilstand som man er blitt klar over i løpet av de siste 15-20 årene. Den skyldes flåttbitt.

Terje Johannessen, professor dr. med.
Sist oppdatert:
23. okt. 2023
Alfa-gal-syndrom eller alfa-gal-allergi er en nylig (2009) oppdaget allergi mot "rødt kjøtt"1. Allergireaksjonen skyldes immunglobulin E-antistoffer rettet mot sukkermolekylet galaktose-alfa-1,3-galaktose (alfa-gal), et oligosakkarid som er tilstede i celler og vev hos de fleste pattedyr2. Kjøttallergi oppstår ikke som følge av at vi spiser kjøtt, men skyldes et flåttbitt, der flåtten implanterer alfa-galen i huden sammen med spyttprodukter som antas å sensibilisere kroppen for molekylet3. Og kroppen reagerer med å danne spesifikke IgE-antistoffer.
Rødt kjøtt defineres som kjøtt fra pattedyr som svin, storfe, geit, smale (lam, sau, vær) og storvilt4.
Flere arter av flått har blitt assosiert med alfa-gal-allergi. I USA er det Lonestar-flåtten, som er vanlig i de sørøstlige statene, som overfører syndromet, i motsetning til hjorteflåtten, som vanligvis overfører borreliose og er endemisk i nordøstregionen.
I Norge har det vært få tilfeller av alfa-gal syndromet5, men det er nå kjent at også skogflåtten (Ixodes ricinus) kan forårsake kjøttallergi4, 6. Både flått og flåttbitt er vanlig, og de aller fleste vil aldri utvikle kjøttallergi etter et flåttbitt. Hvorfor enkelte utvikler kjøttallergi etter flåttbitt er fremdeles uvisst. Forekomsten av alfa-gal-allergi i Norge er ukjent.
Den vanligste presentasjonen er urtikaria og gastrointestinale plager etter inntak av rødt kjøtt, med anafylaksi som en mulig komplikasjon. Ifølge Norsk legemiddelhåndbok og Flåttsenteret4, 6 inntrer symptomer vanligvis 2 - 8 timer etter inntak av rødt kjøtt. Siden reaksjonen kommer såvidt sent, blir sammenhengen ofte oversett. Symptomene er lik andre IgE-relaterte matallergier i form av systemisk kløe, elveblest, angioødem, mage-tarm plager som kvalme, diaré, oppblåsthet, syrerefluks og magesmerter, samt mulig anafylaksi. Reaksjonen kan variere med dosen og type mat som er inntatt7. I mange av tilfellene (30-70 prosent) er reaksjonen ledsaget av pusteproblemer, hvorfor man bør være spesielt oppmerksom på, og antakelig utelukke, alfa-gal-allergi hos astmatikere. Noen få kan også reagere på alfa-gal i melk, gelatin samt innmat som lever og nyre4, 6.
I en svensk studie av alfa-gal-allergi hadde 90 prosent av pasientene elveblest, 74 prosent hadde gastrointestinale symptomer og 50 prosent hadde anafylaksi8.
Sykehistorien kan gi mistanke om tilstanden, og diagnosen kan verifiseres ved å påvise serumspesifikke alfa-gal-IgE-antistoffer. Blodprøver for spesifikt IgE mot okse, lam, svin og elg kan være høye, og hudprikktestene kan være positive. IgE-antistoffene spesifikke for alfa-1,3-galaktose (alfa-gal) er vanligvis ekstremt høye, og positiviteten til denne testen gir forklaringene på pasientens reaksjoner4, 6.
Over tid synker antistoffmengden av anti-gal i kroppen, men nye flåttbitt kan øke mengden.
Alkoholinntak og fysisk anstrengelse antas å forverre symptomene. Behandlingen består av tradisjonell behandling for elveblest og anafylaksi, hvor adrenalin anbefales til pasienter med alvorlig sykdom. Pasienten må unngå å spise kjøtt fra pattedyr, mens kjøtt fra fjærkre, fisk og skalldyr ikke utløser noen reaksjon. Det er viktig å merke seg at allergener i rødt kjøtt ikke påvirkes av bearbeiding som prosessering, koking, steking, frysing4, 6.
Alfa-gal-allergi har inntil nylig vært lite kjent, men det har vært en rekke nyhetsoppslag om kjøttallergi i norske medier i sommer. Antakeligvis er det en god del mennesker som har tilstanden, men der diagnosen ikke er stilt.
Prognosen er uklar, men rapporter kan tyde på at dette kan være en forbigående allergi.
- Platts-Mills TAE, Li RC, Keshavarz B, Smith AR, Wilson JM. Diagnosis and Management of Patients with the α-Gal Syndrome. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(1):15-23.e1. doi:10.1016/j.jaip.2019.09.017 DOI
- Platts-Mills TAE, Commins SP, Biedermann T, et al. On the cause and consequences of IgE to galactose-α-1,3-galactose: A report from the National Institute of Allergy and Infectious Diseases Workshop on Understanding IgE-Mediated Mammalian Meat Allergy. J Allergy Clin Immunol. 2020;145(4):1061-1071. doi:10.1016/j.jaci.2020.01.047 DOI
- Macdougall JD, Thomas KO, Iweala OI. The Meat of the Matter: Understanding and Managing Alpha-Gal Syndrome. Immunotargets Ther. 2022;11:37-54. Published 2022 Sep 15. doi:10.2147/ITT.S276872 DOI
- Lied GA. T12.8.4 Alfa-gal-allergi (kjøttallergi). Norsk legemiddelhåndbok. Sist endret 02.12.2021. www.legemiddelhandboka.no
- Arslan Lied G. Red meat allergy induced by tick bites: A Norwegian case report. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2017;49(4):186-188. doi:10.23822/eurannaci.1764-1489.04 DOI
- Flåttsenteret. Kjøttallergi etter flåttbitt. Sist oppdatert 6. januar, 2023. flattsenteret.no
- Levin M, Apostolovic D, Biedermann T, et al. Galactose α-1,3-galactose phenotypes: Lessons from various patient populations. Ann Allergy Asthma Immunol. 2019;122(6):598-602. doi:10.1016/j.anai.2019.03.021 DOI
- Kiewiet MBG, Apostolovic D, Starkhammar M, Grundström J, Hamsten C, van Hage M. Clinical and Serological Characterization of the α-Gal Syndrome-Importance of Atopy for Symptom Severity in a European Cohort. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(6):2027-2034.e2. doi:10.1016/j.jaip.2020.02.016 DOI