Nyhetsartikkel

Hormonspiral beskytter mot kreft

En norsk studie har vist at kvinner med forstadier til livmorkreft, ikke behøver å fjerne livmoren, men kan behandles med hormonspiral. Dette er mer effektivt enn tabletter.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien ble publisert i International Journal of Obstetrics & Gynaecology (BJOG) i mars 2014. Deltagerne i studien var 170 kvinner i 30-70-års alderen med lav eller middels risiko (endometrial hyperplasia) for livmorkreft. Deltagerne ble tilfeldig delt inn i tre grupper. En av gruppene fikk satt inn hormonspiral, en av gruppene fikk hormontabletter som de tok i ti dager per syklus, mens den siste gruppen fikk hormontabletter som de inntok daglig. Både hormonspiralen og tablettene inneholdt hormonet progesteron/gestagen. Hos alle tre gruppene varte behandlingen i seks måneder.

Best effekt med hormonspiral

Alle de tre behandlingene viste god effekt. Deltagerne som hadde blitt behandlet med innsetting av hormonspiral, hadde normal livmorslimhinne etter seks måneders behandling. Syklisk progesteron var mindre effektivt enn daglig inntak av tabletter, og bør derfor ikke brukes, skriver forfatterne i sin konklusjon. Hos de som fikk daglig behandling med tabletter, hadde 96 prosent normale verdier etter seks måneder. Det samme gjaldt kun 69 prosent av de i gruppen med syklisk tablettbehandling.

Hovedforfatter av studien er Anne Ørbo, som er professor i klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Kan endre praksis i hele verden

Funnene i studien er også tidligere omtalt, men ble publisert i BJOG i mars 2014. Studien er plukket ut som "Editor`s Pick of the Month"1 i dette tidsskriftet. I omtalen av studien skriver redaktøren at hormonspiralen som er brukt i denne studien, er effektiv både som prevensjon og til behandling av kraftige menstruasjonsblødninger. Konsentrasjonen av progesteron som oppnås i livmorslimhinnen, er over hundre ganger høyere enn etter inntak av tabletter. Redaktøren mener at det er sannsynlig at resultatene av denne studien vil endre praksis i hele verden, når det kommer til behandling av pasienter med forstadier til livmorkreft.

Les også: Hormonspiral best i behandlingen av kraftige menstruasjonsblødninger

Kilder

Referanser

  1. Marsh M. BJOG Editor's Choice. BJOG 2014. onlinelibrary.wiley.com
  2. Ørbo A, Vereide AB, Arnes M, Pettersen I, Straume B . Levonorgestrel-impregnated intrauterine device as treatment for endometrial hyperplasia: a national multicentre randomised trial†. BJOG 2014. onlinelibrary.wiley.com