Enkel

Svangerskapsuke 11 - foster

Temaside om Korona

Nå måler fosteret 44-60 mm fra isse til sete og veier rundt 8 gram.

Foster

Hjernens overordnede struktur er nå på plass. Her i fra kan hjernen utvikle videre spesialiserte strukturer i ukene og månedene som kommer. Likevel er hjernen langt fra utviklet. Viktige substrukturer i den grove inndelingen er ikke strukturelt tilstede så tidlig, og det er lenge til at hjernen fungerer slik den normalt kommer til å gjøre. Hjernen vokser seg større gjennom hele fosterperioden og vil etterhvert danne sine karakteristiske vindinger og groper. Hjernen er først fullvokst i syvårsalderen.

Hendene vil snart åpne og lukke seg, små tannanlegg begynner å vise seg under gummene og noen av beina begynner å hardne. Fingernegler og ytre kjønnsorganer kan nå være klart synlige. Fosteret svelger og sparker, men du vil fortsatt ikke merke det.

Nå er de fleste organsystemer dannet, og det skjer ikke lenger store nydannelser i fosteret. I de sju neste månedene fram mot fødselen skal fosteret stort sett bare vokse. Veksttakten er ca 1,5 mm om dagen. Organene modnes og blir etter hvert funksjonsdyktige.

Utviklingsskader

De fleste fysiske utviklingsskader oppstår i løpet av de 10 første ukene i forbindelse med utviklingen av de ulike organene. Andre utviklingsprosesser som angår atferd og intelligens, vil fortsette gjennom hele svangerskapet.

Vil du vite mer?