Fosteret veier nå ca. 14-20 gram og er 6-7 cm langt (CRL). Hodet utgjør enda halvparten av lengden fra isse til sete. Alle organene er på plass, nå starter fosterets vekst- og modningsfase.
Fosteret begynner å øve seg til livet
Vev (brusk) som senere skal utvikles til fullverdig ben, er dannet rundt fosterets hode, i armer og ben. Nese- og munnhuler og tunge er på plass. Strupe og stemmebånd former seg. Huden har samtidig blitt veldig følsom. Den minste berøring vil få fosteret til å bevege seg, men det er fremdeles for tidlig til at du kan kjenne dette. Tannknoppene til alle de 20 melketennene er formet, men selve melketennene kommer ikke ut fra tannkjøttet før flere måneder etter fødselen. Leveren og milten danner de røde blodcellene. Dette er en oppgave som til slutt vil overtas av benmargen, men enda er produksjonen i benmargen i sin spede begynnelse. Leveren produserer også galle som lagres i den ferdigutviklede galleblæren.
Tarmene har vokst så raskt at de buler ut i navlesnoren, men de begynner nå å trekke seg tilbake og inn i bukhulen. Muskulatur dannes i tarmveggen og tarmen starter å lage sammentrekkende bevegelser. Nyrene skiller ut urin til urinblæren.
Nervecellene formerer seg raskt og synapser (overgangen mellom to nerver) dannes overalt i hjernen. Og hypofysen på undersiden av hjernen har startet å produsere hormoner. Øynene har flyttet seg fra siden til foran på hodet, og ørene er der de skal være.
Fosteret har reflekser, og det øver nå på å svelge fostervann. Det kan også gjespe og suge. Neglene begynner å bli synlige, men de når ikke fingertuppene før i slutten av svangerskapet.
Morkaken videreutvikles, stadig flere “totter” vil forgrene seg i den voksende livmoren. Morkaken sørger for oksygen og næring til fosteret, og den tar unna avfallsprodukter. På denne tiden begynner morkaken å ta over hormonproduksjonen. En velfungerende morkake er derfor viktig for normal vekst.