Enkel

Svangerskapsuke 13 - foster

Temaside om Korona

Fosteret er ca. 8 cm langt fra isse til sete og veier 35 gram. Det er elleve uker gammelt (13 - 2 = 11 uker).

Venene og organene er klart synlige gjennom det tynne hudlaget. Kroppen starter å strekke seg og hodet utgjør nå en tredjedel av kroppslengden. Hvis det er en jente, har hun nå mer enn 2 millioner egg i eggstokkene sine.

Fosteret begynner å produsere egne hormoner

Hjernen fortsetter å vokse. Det er spesielt den fremste delen, forhjernen, med sine to hjernehalvdeler som vokser mest. På dette tidspunktet er hjernehalvdelene glatte og uten sine karakteristiske furer. Ansiktet begynner å anta menneskelige former, og øynene kommer nærmere hverandre.

Nyrenes struktur er komplett og nyrevevet funksjonelt. Urinproduksjonen har startet, og fosteret vil snart drikke fostervann som det siden skiller ut som urin i fostersekken. Fostervannet svelges og fordøyes, men har ingen næring i seg selv. Urinen er steril og fjernes sammen med fostervannets utskiftning til og fra mors blodomløp. Fostervannet skiftes ut og fornyes kontinuerlig. Omkring 13. uke er volumet 60 ml. Ved 16. uke er volumet ca. 175 ml. Etter 20. uke er det større variasjon i mengden fostervann fra graviditet til graviditet.

Tynntarmen roteres ytterligere og tarmutposningen i navlestrengen trekkes inn i buken. Bittesmå folder oppstår i tarmveggen. Disse blir til tarmtotter som øker opptaket av næringsstoffer når barnet inntar føde etter fødselen.

Hele skjelettet er dannet, men mye er brusk. Prosessen som skal gjøre brusken hardere, altså til ben, varer helt frem til de første ukene etter fødselen. Skjoldkjertelen og bukspyttkjertelen er ferdigutviklet, og bukspyttkjertelen produserer insulin. Fosteret har altså begynt å produsere egne hormoner.

Vil du vite mer?