Enkel

Svangerskapsuke 26 - foster

Temaside om Korona

Utseende er på plass, men mye modning gjenstår

Fosterets utseende er omtrent sånn som det vil være ved fødselen, bortsett fra at det er mindre og tynnere. Hjernen har vokst kraftig i de siste ukene og har nå flere groper og vindinger. Det gir økt hjerneoverflate og flere hjerneceller. Men man anser ikke hjernen som fullvokst i størrelse før barnet er 5-7 år. Forbindelser mellom nerveceller etableres og fjernes etter behov i barndomsårene. Isolering av hjernens nervefibre med fettstoffet myelin er ikke ferdig før i midten av tjueårene. Lungene, leveren og immunsystemet trenger fortsatt tid til å modnes.

Fosterets hørsel er nå bedre utviklet og mer følsomt enn før. Det kan nå høre stemmen din og andre familiemedlemmers stemmer.

Hvis det er en gutt, vil testiklene snart starte vandringen ned mot pungen - en tur som tar to til tre måneder.

Nervesystemet

De fleste refleksene hos fosteret som involverer ryggmargen og hjernestammen, er på plass i 3.-4. måned. Funksjoner i nervesystemet som involverer hjernebarken, er imidlertid dårlig utviklet selv ved fødselen. Myelinisering - å beskytte nervetrådene med en omliggende fetthylse - av mange av hovedbanene i hjernen er som nevnt ikke fullført før i godt voksen alder.

Vil du vite mer?