Enkel

Svangerskapsuke 28 - baby

Dette er første uke av tredje semester. 

Vi har valgt å benevne fosteret baby fra uke 28, ved starten på tredje trimester. Det er ikke helt korrekt. Det ufødte barnet er fortsatt et foster, men utfra tanken om at de aller fleste barn født i tredje trimester er levedyktige, har vi valgt å omtale fosteret som en baby.

Babyen nærmer seg å være 40 cm lang og veier godt over 1 kg. Han eller hun begynner nå å innstille seg i den posisjonen det skal ha ved fødselen med hodet ned for de aller fleste.

Stadig flere funksjoner kommer på plass

Nå begynner babyen å regulere sin egen kroppstemperatur, og nå er det benmargen som først og fremst produserer de røde blodcellene. Babyen urinerer en halv liter om dagen. Synet utvikler seg og babyen kan være i stand til å registere lys. Milliarder av nerveceller dannes i hjernen. Lungene er snart ferdig utviklet, og babyen fortsetter med pusteøvelsene. Muskulaturen forbedres stadig og håndgrepet blir kraftigere. Suge- og svelgeferdighetene er også blitt mye bedre. Mengden kroppsfett øker. Blir barnet ditt født nå, er det 90 prosent sjanse for at det overlever.

Magetarmsystemet

Halvveis i svangerskapet begynner fosteret å ta til seg (drikke) og ta opp (absorbere) store mengder av fostervæsken. Under de siste 2-3 månedene av svangerskapet nærmer magetarmfunksjonen seg den som en normal nyfødt baby har. Frem til da dannes kontinuerlig små mengder mekonium i fordøyelseskanalen som i sin tur "bæsjes ut" i fostervannet. Mekonium består delvis av rester fra nedsvelget fostervann og delvis av slim og annet avfall som skilles ut av slimhinnen eller kjertler i fordøyelseskanalen.

Drømmer babyen?

Målinger av hjernebølgeaktivitet hos babyer tyder på at babyen kan drømme fordi man registrerer det som kalles "rapid eye movements" aktivitet hos babyen, som er det stadiet der drømmer forekommer.

Vil du vite mer?