Enkel

Svangerskapsuke 30 - baby

Fosteret veier nå cirka 1.4 kg og måler cirka 41 cm.

Fosteret har fortsatt tumleplass

Noen fostre snur seg nå med hodet ned i livmoren. Dette er den vanligste fødselsstillingen. Selv om plassen i livmoren nå er mer begrenset, fortsetter fosteret å bevege seg ved å sparke mot magen og ribbeina. 

De tynne, dunete, Lanugo-hårene forsvinner. Hodet er dekket av hvite, ikke-pigmenterte hår. Huden er ikke fullt så rynkete, ettersom mer underhudsfett begynner å komme på plass. Dette fettet er hvitt og ikke brunt som tidligere. Det hvite fettet isolerer og fungerer som energilager. Fingerneglene har nådd fingertuppene, og tåneglene har også vokst ut. Pupillene reagerer på lys, så fosteret vil merke det om du soler magen!

Hjernen blir større

Frem til nå har hjernens overflate vært glatt, men nå startet utviklingen av hjernens karakteristiske riller og fordypninger, kortikal folding. På den måten øker mengden hjernevev. 

Den menneskelige hjernen viser et intrikat mønster av konvekse folder (gyri) og daler (sulci). De første, eller primære, foldene dukker opp på bestemte steder på tvers av individer og mellom arter. Folder som dukker opp senere, kalles sekundære og tertiære folder, og er mer tilfeldige i deres plassering og orientering.

Kortikal folding, eller gyrifisering, faller sammen med flere viktige utviklingsprosesser. Den foldede formen til den menneskelige hjernen gjør at hjernebarken, det tynne ytre laget av nevroner og deres tilhørende projeksjoner, kan oppnå et stort overflateareal i forhold til hjernevolum. Unormal kortikal folding har vært forbundet med alvorlige nevrologiske, kognitive og atferdsforstyrrelser, som epilepsi, autisme og schizofreni. Til tross for flere tiår med studier, forblir de mekaniske kreftene som fører til kortikal folding fortsatt ufullstendig forstått.

Nyrene

Fosterets nyrer begynner å skille ut urin i løpet av andre trimester. Urin fra fosteret utgjør 70-80 prosent av fostervannet. Feil i utviklingen av nyrene eller feil i fosterets nyrefunksjon vil medfører lite fostervann (oligohydramnion) og kan føre til fosterdød.

Selv om nyrene produserer urin, så betyr ikke det at nyrenes funksjon når det gjelder å regulere væskemengden i kroppen, elektrolyttsammensetningen og særlig syrebase-balansen, er tilfredsstillende. Den avanserte nyrefunksjonen kommer sent på plass i fosterets utvikling og er ikke fullt utviklet før noen måneder etter fødselen.

Vil du vite mer?