Enkel

Svangerskapsuke 30 - foster

Temaside om Korona

Fosteret har fortsatt tumleplass

Noen fostre snur seg nå med hodet ned i livmoren. Dette er den vanligste fødselsstillingen. Selv om plassen i livmoren nå er mer begrenset, fortsetter fosteret å bevege seg ved å sparke mot magen og ribbeina. 

De tynne, dunete, Lanugo-hårene forsvinner. Hodet er dekket av hvite, ikke-pigmenterte hår. Huden er ikke fullt så rynkete, ettersom mer underhudsfett begynner å komme på plass. Dette fettet er hvitt og ikke brunt som tidligere. Det hvite fettet isolerer og fungerer som energilager. Fingerneglene har nådd fingertuppene, og tåneglene har også vokst ut. Pupillene reagerer på lys, så fosteret vil merke det om du soler magen!

Nyrene

Fosterets nyrer begynner å skille ut urin i løpet av andre trimester. Urin fra fosteret utgjør 70-80% av fostervannet. Feil i utviklingen av nyrene eller feil i fosterets nyrefunksjon vil medfører lite fostervann (oligohydramnion) og kan føre til fosterdød.

Selv om nyrene produserer urin, så betyr ikke det at nyrenes funksjon når det gjelder å regulere væskemengden i kroppen, elektrolyttsammensetningen og særlig syrebase-balansen er tilfredsstillende. Den avanserte nyrefunksjonen kommer sent på plass i fosterets utvikling og er ikke fullt utviklet før noen måneder etter fødselen.

Vil du vite mer?