Enkel

Svangerskapsuke 4 - embryo

Temaside om Korona

Det befruktede egget graver seg nå ned i livmorslimhinnen. Denne uken markerer begynnelsen på den embryoniske perioden. Fra nå og frem til 10 uker vil alle fosterets organer starte å utvikle seg, og noen vil til og med starte å fungere.

Den spede starten

I løpet av de neste dagene utvikler det plateliknende embryoet seg videre fra to cellelag og blir mer avlangt og rørformet. Det dannes en fure langs ryggen av platen slik at nye celler kan vandre ned og danne et helt nytt cellelag mellom de to eksisterende lagene. De tre ulike lagene har forskjellige oppgaver og gir opphav til alle kroppens organer. Fosteret har nå anlegg til hud, tarmkanal, lunger, nervesystem, muskler og blodkar. Denne furen danner kroppsaksen. Hva som senere blir opp og ned, foran og bak og høyre og venstre er nå bestemt. Det er mulig å se hva som er hode og hale. På dette stadiet er embryoet 1,5-2,5 millimeter langt.

Det er etablert blodtilførsel mellom deg og embryoet. I den voksende morkaken møtes din og fosterets blodsirkulasjon, men blodet blandes ikke. Det er fordi små totter fra embryoets ytre lag bader i mors blod. Gjennom denne forbindelsen foregår det hele tiden utveksling av oksygen, karbondioksid, næringsstoffer og avfallsstoffer mellom deg og fosteret. Dette er nødvendig for at embryoet skal klare å vokse seg større. I svangerskapet er det morkaken som utfører lungenes, nyrenes og fordøyelsessystemets oppgaver.

Abortrisiko

Det er ingen selvfølge at et embryo overlever og blir til et foster og senere til et levende barn. Trolig ender 75% av alle befruktninger i spontant tap av graviditetsproduktet, men de fleste gir ingen merkbare endringer i påfølgende menstruasjon, og det kan bare måles ved fintmerkende hCG-analyser.

Vil du vite mer?