Enkel

Svangerskapsuke 5 - embryo

Det primitive hjertet slår sine første slag!

Embryoets hjerte dannes av to hjerterør som slår seg sammen til ett primitivt hjerte. Allerede 22 dager etter befruktning (fem uker og én dag etter første dag i siste menstruasjon), begynner hjertet å slå sine egne slag. Sirkulasjonen er etablert, og hjertet er i stand til å pumpe væske rundt i kroppsanlegget.

Sentralnervesystemet begynner som to folder langs hver sin side av ryggen på embryoet. På dag 28 lukker foldene seg sammen til et nevralrør. B-vitaminet folat forebygger feil som kan oppstå under denne lukkeprosessen. Manglende lukking av nevralrøret kan føre til ryggmargsbrokk og dårlig utvikling av hjernen. Utposninger i nevralrøret markerer den blivende hjernens tre avsnitt (forhjerne, midthjerne og bakhjerne) og ryggmargen.

Mot slutten av uken er embryoet 4-6 millimeter langt.

En liten stilk forbinder embryoet med morkaken. Stilken utvikler seg til navlestrengen i løpet av denne uken. Navlestrengen består av tre blodårer som sørger for transport av næring og oksygen fra mor til embryoet, og avfallsstoffer fra embryoet til mor.

De røde blodcellene

De røde blodcellene har en viktig funksjon ved at de inneholder proteinet hemoglobin (Hb) som transporterer oksygen ut til alle celler i kroppen. Dannelsen av de første røde blodcellene starter i plommesekken og morkaken omkring den tredje uken etter befruktningen. En uke senere starter embryo selv å produsere røde blodceller. Omkring uke 8 (fosterets alder er da 6 uker) begynner leveren å produsere røde blodceller, og i tredje måned vil milten og annet lymfevev i kroppen starte å danne blodceller. Fra da av vil benmargen gradvis bli hovedprodusenten av så vel røde som hvite blodceller, unntatt lymfocytter (en type hvite blodceller) og plasmaceller som vil fortsette å produseres i lymfevevet.

Vil du vite mer?