Enkel

Svangerskapsuke 9 - embryo

Temaside om Korona

Embryo begynner å likne mer og mer på et menneske. De viktige kroppsdelene er på plass, "finpussingen" av dem skjer over de kommende månedene. I begynnelsen av uken er embryoet syv uker gammelt og 18-22 millimeter langt fra isse til sete (CRL, crown-rump length). Embryo-halen er nå helt borte. Ulike organer, muskler og nerver begynner å fungere.

Øynene er ferdigdannet, men øyelokkene er lukket og vil ikke åpnes før i 27. uke. Det er små ørelapper og munn, nese og nesebor begynner å bli synlige.

Enda er det noen uker før kjønnsorganene vises.

Stadig flere kroppsdeler kommer til syne

Øyne og øreåpninger samt nese og munn er godt synlige nå. Armene består av skulder, overarm, albue og underarm samt håndplate. Etter hvert kan man se antydning til tommel og fingre på håndplaten. Bena utvikles litt saktere. Embryoet har både bøyde albuer og knær.

Hjertet er snart fullstendig utviklet med hjerteklaffer og skillevegg mellom hjertekamrene - det består nå av fire ferdigutviklede hjertekamre. Pulsen når et maksimum ved 9 uker og kan slå opp mot 180 slag i minuttet. I slutten av uken er embryoet 27-31 millimeter langt fra isse til sete (CRL) og veier 1-2 gram.

Vil du vite mer?