Enkel

Svangerskapsuke 1 - mor

Eggløsning

I eggstokkene gjøres flere egg klare til modning. Alle disse forstadiene til egg inneholder 23 par kromosomer. Kun ett av disse eggene slippes fri ved eggløsning i slutten av uken. Dette egget inneholder kun 23 uparede kromosomer. Har du en regelmessig syklus på 28 dager, skjer eggløsningen ca. 14 dager etter første dag i menstruasjonen. Eggcellen som slippes ut, er utstyrt med et beskyttende skall, zona pellucida, som hindrer at flere enn én sædcelle befrukter det. Når egget løsner fra eggstokken, fanges det opp av egglederens tentakler (fangarmer) som omgir hver av eggstokkene. Egget føres inn i egglederen. Små flimmerhår, cilier, som finnes på innsiden av tentaklene, stimuleres av hormonet østrogen og sørger for å skyve egget i retning åpningen på egglederen.

Man kan lett se for seg at mange egg aldri når egglederen, men studier tyder på at så mange som 98% av alle egg når egglederen. Det finnes eksempler på kvinner som har fått fjernet en eggstokk, og der den motsatte egglederen er fjernet, og som likevel har fått flere barn, noe som viser at egg kan finne veien også til den andre sidens eggleder.

Inne i egglederen kan egget bli befruktet av en sædcelle. Dette må skje innen ett døgn, hvis ikke vil egget tørke opp og dø.

Befruktning

Etter eggløsning følger egget egglederen ned til livmoren. Hvis du har samleie i denne perioden, vil spermier i store mengder (i starten opptil 300 millioner) svømme oppover fra skjeden, gjennom livmorhalsen, inn i livmoren og ut i egglederne. Dette skjer i løpet av 5 til 10 minutter. Transporten av spermiene påskyndes av sammentrekninger i livmoren og egglederne, noe som er stimulert av såkalte prostaglandiner i sæden og av hormonet oxytocin som skilles ut av kvinnens hypofyse (i hjernen) under orgasmen. Av de opprinnelige 300 millioner spermiene, er det bare noen få tusen som når frem til området er egget befinner seg. Hvis en spermie trenger gjennom skallet til eggcellen, inntrer befruktning. Så fort en spermie har befruktet egget, blir skallet ugjennomtrengelig for alle andre spermier. Spermien mister halen, og hodet smelter sammen med eggets cellekjerne.

Selv ved samleie noen dager før eggløsning kan du bli gravid. Sædceller kan overleve i underlivet hos kvinnen i inntil 3 dager. Skal befruktning av egget kunne skje, må sædcellene være på plass en gang mellom 3 dager før eggløsning og 1 dag etter.

Det genetiske grunnlaget er lagt

Allerede fra unnfangelsen er barnets kjønn, hårfarge, øyefarge og potensielle høyde bestemt. Når egget blir befruktet, blander 23 kromosomer fra mor og 23 kromosomer fra far seg. Det befruktede egget består da av 46 kromosomer og danner en fullverdig celle. Når denne cellen er et faktum, er graviditeten i gang!

Hva bestemmer kjønnet?

Etter at de modne sædcellene, spermiene, er dannet, vil halvparten av dem inneholde det kvinnelige kjønnskromosomet X, mens den andre halvparten vil inneholde det mannlige kjønnskromosomet Y. Dersom en sædcelle med kjønnskromosom X smelter sammen med egget, blir resultatet XX og et jentebarn vil bli født. Dersom sædcellen som befrukter egget inneholder et Y-kromosom, blir resultatet XY og et guttebarn vil bli født.

Vil du vite mer?