Enkel

Svangerskapsuke 11 - mor

Fosteret har nå fått en rundere hodeform og ansiktet har fått en profil med nese og hake.

Hormonproduksjon i svangerskapet, andre hormoner

Omtrent alle hormonkjertlene i kroppen påvirkes av svangerskapet. Dette skyldes delvis den økte forbrenningen (metabolismen), men også til en viss grad at kjønnshormonene fra morkaken påvirker produksjonen av de andre hormonene.

En av hormonforandringene med kroppen din som du nå kanskje har begynt å legge merke til, er alle de blå blodårene som nå kommer tilsyne i huden din, særlig på brystene og på magen. Dette er synlige vener og er uttrykk for et økende nettverk av vener som skyldes den økte blodmengden i kroppen. Også vener andre steder blir etter hvert mer synlige, som i hendene og på føttene. I svangerskapet øker blodvolumet med nesten 50 prosent og flere vener behøves for å sikre blodstrømmen i kroppen.

Kvalmetoppen er nådd

Kanskje du føler deg mindre kvalm og mer energisk nå? Appetitten tiltar og kvalmen har stabilisert seg. Men ikke for alle, noen plages fortsatt mye med kvalme, men de aller fleste opplever mindre kvalme omtrent fra dette stadiet i graviditeten. Forstoppelse og brystbrann kan være et problem for noen.

Du har også kommet så langt at risikoen for spontanabort er betydelig redusert. Årsaken er at fosterets organer er ferdig dannet. Det er som regel feildannelser og kromosomfeil som forårsaker tidlige spontanaborter.

Fortsatt er den voksende livmoren skjult bak underlivsbeinet (symfysen), men fra nå av vil magen bli markant større og det blir stadig tydeligere at du er gravid.

Økt utflod?

Mange gravide opplever økt utflod under svangerskapet. Dette er normalt. I noen tilfeller kan årsaken være soppinfeksjon eller infeksjon med bakterien Gardnerella.

Tidlig ultralyd

Fra 2022 tilbys alle gravide fosterdiagnostikk med ultralydundersøkelse i uke 11+0 til 13+6 i tillegg til ultralydundersøkelsen i uke 17-19. Undersøkelsen er gratis og frivillig.

Formålene med denne tidlige ultralydundersøkelsen er å:

  • Bekrefte intakt svangerskap i livmoren
  • Bekrefte antall fostre og hjerteaktivitet
  • Beregne svangerskapslengde
  • Undersøke fosterets anatomi og eventuelle markører for kromosomfeil, henvise til videre utredning ved påvist avvik eller mistanke om dette.

Se Helsedirektoratets orientering om tidlig ultralyd.

Vil du vite mer?