Enkel

Svangerskapsuke 11 - mor

Temaside om Korona

Fosteret har nå fått en rundere hodeform og ansiktet har fått en profil med nese og hake.

Hormonproduksjon i svangerskapet, andre hormoner

Omtrent alle hormonkjertlene i kroppen påvirkes av svangerskapet. Dette skyldes delvis den økte forbrenningen (metabolismen), men også til en viss grad at kjønnshormonene fra morkaken påvirker produksjonen av de andre hormonene.

Kvalmetoppen er nådd

Kanskje du føler deg mindre kvalm og mer energisk nå? Appetitten tiltar og kvalmen har stabilisert seg. Men ikke for alle, noen plages fortsatt mye med kvalme, men de aller fleste opplever mindre kvalme omtrent fra dette stadiet i graviditeten. Forstoppelse og brystbrann kan være et problem for noen.

Du har også kommet så langt at risikoen for spontanabort er betydelig redusert. Årsaken er at fosterets organer er ferdig dannet. Det er som regel feildannelser og kromosomfeil som forårsaker tidlige spontanaborter.

Fortsatt er den voksende livmoren skjult bak underlivsbeinet (symfysen), men fra nå av vil magen bli markant større og det blir stadig tydeligere at du er gravid.

Økt utflod?

Mange gravide opplever økt utflod under svangerskapet. Dette er normalt. I noen tilfeller kan årsaken være soppinfeksjon eller infeksjon med bakterien Gardnerella.

Vil du vite mer?