Enkel

Svangerskapsuke 12 - mor

Endringer i mors kjønnsorganer

De mest åpenbare forandringene som følge av de mange reaksjonene hos mor på fosteret og på den betydelige økningen i hormonproduksjonen er at kjønnsorganene forstørres. Livmoren øker fra omkring 50 gram til 1100 gram, og brystene dobles i størrelse. På samme tid utvides skjeden og åpningen til skjeden blir videre. De ulike hormonene kan også forårsake markerte forandringer i den gravide kvinnens utseende, noe som kan føre til utvikling av ødem (vann i kroppen), akne og eventuelt maskuline trekk.

Kroppen har blitt mer vant til svangerskapet

Hos de fleste er kvalmen nå mye mildere eller borte, og energien kommer tilbake. Mange vil nok oppleve denne uken som en etterlengtet milepæl. Dersom du har vært plaget med humørsvingninger, kjenner du deg kanskje følelsesmessig mer stabil nå. Kroppen er blitt mer vant til svangerskapet. Du har sannsynligvis lagt på deg en til to kilo i løpet av det første trimesteret. Undervektige kvinner har større behov for å legge på seg under svangerskapet enn det overvektige kvinner har. Det er store forskjeller fra svangerskap til svangerskap. Fosteret tar stort sett det det trenger, mangler vil først og fremst være mor sitt problem.

Noen gravide opplever hodepine. Årsaken er vanligvis hormonelle endringer (progesteron), stress og tette bihuler. Rikelig med drikke og spaserturer kan hjelpe. Det er også vanlig å føle seg svimmel, f.eks. når du reiser deg raskt opp fra sittende stilling. Svimmelheten skyldes bl.a. at blodårene utvider seg og blodtrykket blir lavere. Det hjelper derfor å bytte stilling sakte og å ligge med beina høyt (over hjertehøyde). Rådfør deg med fastlegen dersom plagene blir til hinder for hverdagen.

Vil du vite mer?