Enkel

Svangerskapsuke 14 - mor

Du er nå kommet til andre trimester. Dette trimesteret varer frem til uke 27, og mange opplever dette trimesteret som det letteste. Energien er tilbake hos de fleste, brystene er mindre ømme og kvalmen er helt borte nå eller vil snart bli det.

Magen vokser og du må etter hvert ta i bruk videre klær, mammaklær! Men det kan være store forskjeller. Noen får store mager raskt, andre vises det knapt på. Det avhenger blant annet av om du er tykk eller slank, kort eller lang.

Noen opplever smerter ut til sidene av magen. Det kan skyldes økende strekk på bindevevet som støtter opp livmoren - disse båndene settes i økende grad på strekk og kan gi noen ubehag.

Brystene vokser

Brystene begynner å utvikle seg ved puberteten. Denne utviklingen stimuleres av østrogener. Kjertlene i brystene dannes og avleiring av fett gir brystene masse. Under svangerskapet vokser brystene ytterligere på grunn av de høye mengdene østrogen som den gravide skiller ut. Kjertelsystemet i brystene ferdigutvikles da for produksjon av melk.

Gjennom hele svangerskapet skiller morkaken ut store mengder østrogener, noe som får kjertelgangene i brystene til å vokse og forgrene seg. Samtidig øker antall kjertelceller og store mengder fett skilles ut i brystene.

Den avsluttende utviklingen av brystene, som gjør dem til melkeproduserende organer, krever hormonet progesteron. Når kanalsystemet er ferdig dannet, så vil progesteron sammen med østrogen, sørge for en ekstra vekst av kjertelvevet med dannelse av ørsmå blærer (alveoler) og ferdigstillelse av kjertelceller i alveolene. Når melkeproduksjonen starter etter fødselen, vil kjertelcellene produsere melk som fyller opp alveolene og som tømmes ut av disse under selve ammingen.

Er tankene et annet sted?

Enkelte merker at de blir mer uoppmerksomme. Kanskje du glemmer ting lettere? Er det vanskeligere å holde på konsentrasjonen? Du får trøste deg med at det bare er midlertidig. Hjertet ditt pumper nå ut ca. 20 prosent mer blod enn før du ble gravid. Dette er for å legge bedre til rette for tilstsrekkelig oksygentilførsel for både deg og fosteret. Hos de fleste begynner magen å bli tydelig, og det er ikke bare du som merker den lenger.

Du har sikkert lagt merke til at området rundt brystvortene (areola) er blitt større og mørkere. Blodårer og små knuter, kalt Montgomerys kjertler, blir også synligere rundt brystvortene. Fettlagrene i brystene øker og nye melkeganger dannes for å forberede kroppen til amming når barnet er født.

Vil du vite mer?