Enkel

Svangerskapsuke 15 - mor

Fosteret i magen din ser nå ut som en miniatyrbaby, og det vokser raskt!

Du er inne i den mest behagelige delen av svangerskapet. Borte er de tidlige svangerskapssymptomene, og du er enda ikke så stor at det plager deg i dine aktiviteter.

Noen kan oppleve at de blør lett fra tannkjøttet når de pusser tenner eller bruker tanntråd. Igjen er det mulig å skylde på hormonene. De øker tilbøyeligheten til betennelse i tannkjøttet (gingivitt), noe som lett gir blødninger. Det samme kan gjelde nesetetthet og tilbøyelighet til neseblødning. Disse forandringene er ufarlige, men det kan være fornuftig å bestille time til tannlegen. En gingivitt kan utvikle seg til en litt større betennelse i gummen rundt tennene (periodontitt) - noe som faktisk kan øke sjansen for for tidlig fødsel og svangerskapsforgiftning. God tannhygiene med regelmessig tannpuss og jevnlig bruk av tanntråd anbefales.

Fosterbevegelsene er fortsatt vanskelig å føle

Selv om barnet nå beveger seg mye, klarer du ikke å kjenne bevegelsene selv ennå. Bevegelsene kan kun ses ved hjelp av ultralyd. Det er fordi barnet ikke dulter borti livmoren samt at muskelkraften fortsatt er for liten. Fostervannet demper også de kraftigste bevegelsene. Noen ytterst få kan likevel merke det, og de beskriver det gjerne som lemus i magen eller vingeslag fra en liten sommerfugl. Flergangsfødende merker gjerne disse bevegelsene noen uker før førstegangsfødende, ettersom de er mer oppmerksom på hva de skal kjenne etter. For førstegangsfødende er det ikke uvanlig at de først oppfatter fosterets bevegelser når det har gått et par og tyve uker.

Bilbelte i svangerskapet

Du bør alltid bruke bilbelte, også når du er gravid. Bilbeltet beskytter både deg og det ufødte barnet. At mor dør er den vanligste årsaken til at et foster dør etter en bilulykke. Her kan du lese mer om dette.

Vil du vite mer?